Medzinárodný deň akcií za rieky motivuje ľudí chrániť vodné toky a ich okolie

NETKY.SK • 12 Marec 2016, 14:1 • 2 min
Medzinárodný deň akcií za rieky motivuje ľudí chrániť vodné toky a ich okolie

LE PUY/BERKELEY/BRATISLAVA - Medzinárodný deň akcií za rieky, známy aj pod pôvodným názvom Medzinárodný deň akcií proti priehradám a za rieky, vodu a život, si pripomínajú 14. marca najmä tí, čo sa pre výstavbu vodných diel museli presťahovať z rodných miest a obcí. Spolu s nimi aj ekologicky cítiaci obyvatelia Zeme.

slovakia

left justify in out

Zlepšenie stavu vôd najneskôr do roku 2027 je cieľom nového Vodného plánu Slovenska, ktorý 13. januára 2016 schválila vláda Slovenskej republiky (SR). Vypracovanie súhrnného dokumentu vodného plánovania vyplýva zo spoločnej vodnej politiky členských štátov Európskej únie a transpozície jej smernice o vode. Jej cieľom je dosiahnutie dobrého stavu vôd do roku 2015, respektíve do roku 2027. Materiál vlády je aktualizáciou prvého Vodného plánu schváleného v roku 2010. K tomu Európska komisia neuplatnila zásadné výhrady, len navrhla odporúčania pre ďalší šesťročný plánovací cyklus. Jeho schválenie umožní čerpanie eurofondov. Počíta sa s tým, že práve z eurofondov by malo na zlepšovanie stavu vôd smerovať najviac peňazí. Podrobnosti o novom Vodnom pláne Slovenska zverejnilo Ministerstvo životného prostredia SR na svojej webovej stránke.

 

Legislatívne zmeny a prepracovanie strategických dokumentov týkajúcich sa ochrany vôd požaduje od rezortu životného prostredia, vlády a parlamentu petičná akcia "Za živé rieky a čistú vodu", ktorú 11. februára 2016 predstavili v Bratislave. Za petičnou akciou stoja ochranárske, vodácke a rybárske organizácie, ktoré chcú presadiť efektívnejšiu ochranu vôd, realizáciu tzv. zelených opatrení pri hospodárení s vodou a prehodnotenie plánov na výstavbu malých vodných elektrární v SR. Podpisy chcú aktivisti zbierať do júna. Petícia "Za živé rieky a čistú vodu" je na webovej stránke: https://ziverieky.sk.

 

Medzinárodný deň akcií proti priehradám a za rieky, vodu a život vyhlásili v marci 1997 na prvej Medzinárodnej konferencii ľudí postihnutých budovaním priehrad, ktorá sa konala v Curitibe, hlavnom meste federálneho štátu Paraná v Brazílii. Na konferencii sa zúčastnili delegáti z 20 krajín, medzi nimi napríklad z Argentíny, Brazílie, Čile, Francúzska, Lesotha, Ruska, zo Švajčiarska, z Thajska i USA.

 

Curitiba vtedy na marcovej konferencii privítala zástupcov združení International Rivers Network (IRN) a European Rivers Network (ERN), Brazílskeho hnutia proti priehradám (MAB), indického hnutia Save the Narmada (NBA) a čilskej organizácie Biobío Action Group (GABB).

 

Medzi ciele Medzinárodného dňa akcií za rieky patrí aj vyzdvihnutie významu riek v cykle života, upriamenie pozornosti verejnosti na nevyhnutnosť ich ochrany a v neposlednom rade medzi ciele patria i protesty proti ničeniu a znečisťovaniu riek. Pri príležitosti 14. marca sa vo svete konajú mnohé akcie zamerané na ochranu riek, na vysvetľovanie ich užitočnosti a na dosah aktivít spojených s riekami a vodnými tokmi.

 

V roku 1997 sa vo švajčiarskom Glande stretli zástupcovia vlád, súkromného sektora, medzinárodných finančných inštitúcií i občianskych združení, aby rokovali o sporných názoroch na výstavbu vodných elektrární. Rozhodli sa vytvoriť Svetovú komisiu priehrad s mandátom zistiť, aký dosah majú veľké priehrady na okolie. Ďalej sa rozhodli vyhodnocovať možnosti týkajúce sa rozvoja vodných zdrojov a energie, vypracovať kritériá a prijateľné normy na medzinárodnej úrovni o plánovaní, konštruovaní, budovaní, využívaní a kontrole veľkých priehrad, prípadne o ich vyraďovaní z činnosti.

 

Ľudia na celom svete si v ostatných rokoch všímajú nárast devastácie riek a ich celých povodí. Devastáciu pokladajú za súčasť "globálnej krízy konania človeka". Rieky a ich povodia ohrozujú najmä vysušovanie, výrub lesov, odvodňovanie, znečisťovanie, vytváranie kanalizácií a v neposlednom rade i kyslé dažde.

 

Výstavba veľkých priehrad sa začala v Spojených štátoch, kde v roku 1931 dokončili vodné dielo Boulder. Práve USA, ako prvá krajina, prehodnotili koncepčné priority využívania vodných tokov, čo následne viedlo k poklesu výstavby priehrad. V roku 1989 zorganizovali Indiáni kmeňa Kajapo stretnutie pôvodných obyvateľov amerického kontinentu pri priehrade Altamira v Brazílii, aby upozornili medzinárodné spoločenstvo na ohrozenie života amazonských Indiánov a dažďového pralesa.

 

Budovanie priehrady Troch roklín s najväčšou hydroelektrárňou na svete vyvolalo v Číne v radoch vedcov i verejnosti odpor. Čína dokončila 20. mája 2006 výstavbu gigantickej priehrady Tri rokliny. Okrem toho, že sa stala najväčšou hydroelektrárňou, má pomáhať regulovať rieku Jang C'-ťiang.

 

Na Slovensku sa prvé návrhy riešenia problémov s veľkou vodou, povodňami na rieke Orava a pod sútokom Oravy s Váhom a zároveň využitia sily vody zrodili po povodni v roku 1813. Samotná výstavba údolnej priehrady a elektrárne na sútoku Váhu a Čiernej Oravy trvala od roku 1941 do 1953. Pod tento dlhý čas sa podpísala chýbajúca projektová dokumentácia, vojna, neúplný geologický prieskum a opakujúce sa povodne. Keď v máji 1953 spustili do skúšobnej prevádzky prvú turbínu na výrobu elektrickej energie, patrila Oravská priehrada k najmodernejším inžinierskym stavbám v strednej Európe a bola najväčšou nádržou vo vtedajšom Československu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona