Medzinárodnú Man Bookerovu cenu získala juhokórejská spisovateľka Han Kang

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 08:30 • 2 min
Medzinárodnú Man Bookerovu cenu získala juhokórejská spisovateľka Han Kang

LONDÝN - Tohtoročnou držiteľkou Medzinárodnej Man Bookerovej ceny sa stala juhokórejská spisovateľka Han Kang za román The Vegetarian (Vegetariánka). Oznámila to v noci nadnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kniha rozpráva o žene, ktorá "odmieta ľudskú brutalitu" a vzdá sa konzumácie mäsa, čo má zničujúce následky. Literárny kritik a predseda poroty Boyd Tonkin uviedol, že víťazné dielo je "nezabudnuteľne silné a originálne".

 

Román preložila do angličtiny Deborah Smithová, ktorá sa začala učiť kórejčinu iba v roku 2010, dopĺňa stanica BBC. Autorka a jej prekladateľka si rozdelia finančnú odmenu 50.000 libier (63.000 eur), ktorá prislúcha k oceneniu.

 

Ide o prvý ročník, keď Medzinárodnú Man Bookerovu cenu udelili iba na základe jedinej knihy. Predtým toto ocenenie odovzdávali za celé dielo autora. Doteraz sa cena udeľovala každé dva roky, odteraz sa tak bude diať každoročne.

 

Cena je ekvivalentom britskej Bookerovej ceny a týka sa kníh beletrie preložených do angličtiny z akéhokoľvek jazyka. Jej účelom je vyzdvihnúť kreativitu autora a jeho prínos do oblasti beletrie v rámci celosvetovej scény.

 

Do užšieho finále sa popri 45-ročnej Han Kang dostali Elena Ferranteová (Taliansko), Robert Seethaler (Rakúsko), José Eduardo Agualusa (Angola), Jen Lien-kche (Čína) a laureát Nobelovej ceny za literatúru Orhan Pamuk (Turecko).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies