Medzinárodní vyšetrovatelia v Sýrii objavili stopy bojových látok sarin a VX

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 06:47 • 2 min
Medzinárodní vyšetrovatelia v Sýrii objavili stopy bojových látok sarin a VX

AMSTERDAM - Stopy bojových látok sarin a VX objavili vyšetrovatelia v nešpecifikovanom armádnom výskumnom zariadení v Sýrii. Tieto vzorky však predtým Damask expertom z medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) nepriznal, informovala v piatok agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vzorky, ktoré OPCW odobrala v decembri a januári, potvrdili prítomnosť chemických zložiek potrebných na výrobu zmienených bojových látok. "Ide o silnú indíciu, že Damask klamal o tom, čo robil so sarinom. Doteraz nie sú schopní tento nález uspokojivo vysvetliť," uviedol nemenovaný diplomatický zdroj.

 

Spojené štáty v roku 2013 pohrozili sýrskej vláde vojenskou intervenciou po tom, ako pri chemických útokoch za použitia sarinu zomreli stovky obyvateľov damaského predmestia Ghúta, ktoré bolo v danom čase ovládané povstaleckými silami. Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada však tomuto opatreniu predišla tým, že súhlasila so spoluprácou s OPCW a postupným odstránením svojho programu chemických zbraní.

 

Damask vlani vydal spoločnej misii OSN a OPCW vyše 1300 ton chemických zbraní na likvidáciu; použitie sarinu alebo akéhokoľvek chemického arzenálu v bojoch počas stále prebiehajúcej občianskej vojny však popiera.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies