Medzinárodní pozorovatelia: Predvolebná kampaň bola najmä v prospech Erdogana

NETKY.SK • 11 August 2014, 14:16 • 2 min
Medzinárodní pozorovatelia: Predvolebná kampaň bola najmä v prospech Erdogana

BRUSEL/ŠTRASBURG - Všetci traja kandidáti na tureckého prezidenta, reprezentujúci rôzne politické postoje, mohli slobodne vykonávať svoju predvolebnú kampaň - so zaručením slobody zhromažďovania a združovania sa.

slovakia

left justify in out

Avšak premiér Recep Tayyip Erdogan s využitím svojho úradného postavenia a s neobjektívnym mediálnym pokrytím mal výraznú výhodu nad ostatnými kandidátmi, uviedli dnes pozorovatelia Rady Európy.
     

"Priama voľba prezidenta označuje iba začiatok novej etapy demokratického vývoja v Turecku," povedala vedúca delegácie pozorovateľov Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Meritxell Mateu i Pi.  
     

Rada Európy podľa predbežnej správy svojich pozorovateľov uviedla, že do značnej miery aktívna a pokojná predvolebná kampaň bola podkopaná zneužitím štátnych prostriedkov, organizovaním volebných aktivít počas oficiálnych štátnych podujatí a v niektorých prípadoch aj útokmi na kampaň jedného z kandidátov.
     

"Prvé priame prezidentské voľby ukázali, že v Turecku je pulzujúci politický život. Predbežné výsledky ukazujú potenciál pre zdravú rovnováhu politických síl," vyhlásila Vilija Aleknaite Abramikiene, špeciálna koordinátorka krátkodobej pozorovateľskej misie OBSE na adresu prvého kola prezidentských volieb z 10. augusta.
     

Podľa jej úradného vyhlásenia medzinárodní pozorovatelia zaznamenali problémy najmä s nevyváženým mediálnym pokrytím.  
     

Medzinárodní pozorovatelia naznačili, že mediálne pokrytie kampane odráža zaujatosť v prospech predsedu vlády, keď hlavné televízne stanice poskytovali rozsiahle pokrytie jeho kampane a iba obmedzené pokrytie ostatných súťažiacich. Mediálna nerovnováha bola umocnená prevahou platenej politickej reklamy v prospech premiéra a absenciou jasnej definície nestrannosti v televíznom vysielaní.
     

Za pozitívnu legislatívnu zmenu možno považovať vedenie predvolebnej kampane v jazykoch národnostných menšín, hoci podľa nedávno zavedených volebných regulácií, ešte stále sa vyžaduje, aby turečtina bola hlavným jazykom pre mediálne pokrytie predvolebnej kampane. 
     

PZ RE ako pozitívny krok vníma to, že v prezidentských voľbách bolo umožnené hlasovať aj takmer trom miliónom občanov Turecka žijúcim v zahraničí. Na druhej strane však branci vo výkone služby, kadeti a väzni odsúdení za úmyselné trestné činy možnosť hlasovať nedostali.
     

Medzinárodní pozorovatelia dodali, že v obmedzenom počte volebných miestností, ktoré stihli v deň volieb navštíviť, boli voľby vo všeobecnosti organizované profesionálne a efektívne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies