Medzinárodní inšpektori začali likvidovať chemické zbrane v Sýrii

NETKY.SK • 6 Október 2013, 14:38 • 2 min
Medzinárodní inšpektori začali likvidovať chemické zbrane v Sýrii

BEJRÚT - Zariadenia na výrobu chemických zbraní majú byť zlikvidované do konca novembra tohto roku a všetky chemické zbrane v prvej polovici roku 2014.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Medzinárodní inšpektori začali s likvidáciou sýrskych chemických zbraní i zariadení, ktoré slúžili na ich výrobu. Oznámila to dnes agentúra AP, ktorá citovala vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa OSN.

Zdroj nekonkretizoval, aké súčasti chemického arzenálu Damasku už boli zničené. V priebehu dnešného dňa by však podľa neho mali inšpektori Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) likvidovať výzbroj i vyraďovať z činnosti výrobné zariadenia.

Tímy OPCW pristúpili k terénnej práci po sérii stretnutí so sýrskymi vládnymi predstaviteľmi, uviedla agentúra DPA.

Podľa odhadov francúzskej rozviedky súčasťou chemického zbrojného arzenálu Sýrie je viac ako 1000 ton chemických látok a prekurzorov na výrobu horčicového plynu - yperitu - a nervových plynov sarin a VX.

Na základe plánu, na ktorom sa dohodli Moskva a Washington, musia inšpektori v priebehu októbra preskúmať všetky lokality v Sýrii, v ktorých by sa mali nachádzať chemické zbrane. Stanovená 30-dňová lehota na prieskum začala plynúť 27. septembra.

Zariadenia na výrobu chemických zbraní majú byť následne zlikvidované do konca novembra tohto roku a všetky chemické zbrane v prvej polovici roku 2014. Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN žiadna zo strán konfliktu v Sýrii nesmie vyvíjať, vyrábať, zaobstarávať si, zhromažďovať, skladovať a rozširovať chemické zbrane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona