Medzinárodné stretnutie zbojníkov v Terchovej

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 17:59 • 2 min
Medzinárodné stretnutie zbojníkov v Terchovej

TERCHOVÁ – V rodisku najslávnejšieho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka, v rázovitej obci Terchová sa počas tohto víkendu zišli českí, poľskí, ukrajinskí a slovenskí zbojníci na 2. medzinárodnom stretnutí zbojníkov. Po roku si opäť precvičili hádzanie valaškou, visenie na háku či šikovnosť pri únikových cestách zo zboja.

slovakia

left justify in out

Zbojnícku družinu z Liptovskej stolice priviedol do Terchovej známy mím Miroslav Kasprzyk. „Musím povedať, že chlapov sledujem. Vyvíjajú sa, trénujú, cvičia, máme sa na čo tešiť. Budúcnosť je naša. Tí, čo vedia písať, spíšu to, čo vymyslíme my, čo nevieme písať. A potom to prečíta ten, čo vie čítať,“ naznačil obsah tohtoročnej zbojníckej konferencie. Popri sile, zručnosti a obratnosti preverila zbojnícke družiny aj súťaž vo varení guľáša. „Na dobrý zbojnícky guľáš treba hlad. Keď máš riadny zbojnícky hlad, potom je každý guláš dobrý,“ vyzradil osvedčený recept liptovský zbojnícky kapitán. Jánošíka sa však dnes pandúrom popraviť nepodarilo. Jeho zbojnícka družina ho oslobodila priamo spod šibenice a ihneď ozbíjala návštevníkov, ktorí sa prišli na popravu pozrieť. „Všetko je dobré, všetko je hodnotnô. Zoberieme, čo sa len mihne, čo sa len blesne. Delenie je veľmo jednoduché. Jedno mne, jedno mne, jedno chlapom, jedno mne, jedno chudobným. Chudobným netreba, mne. Alebo potom chudobným, chudobným, chudobným, chudobným a my sa tešíme. Ako príde, ako slnko svieti, ako si rozmyslíme,“ zhodnotil delenie nazbíjaných pokladov veliteľ liptovskej družiny. Zbojníci sa po roku opäť vybrali aj k soche Juraja Jánošíka. „Terchová je známa ako rodisko Jánošíka a mali sme pocit, že takéto podujatie by sa mohlo ujať. Preto sme sa s Vladom Švecom a Ferom Stráňavom rozhodli usporiadať medzinárodné stretnutie zbojníkov. Podľa odozvy ľudí a návštevnosti máme pocit, že to má zmysel. A pevne verím, že podujatie sa ukotví v kalendári Kultúrneho leta, či už v Terchovej alebo na Slovensku,“ dodal predseda Združenia turizmu Terchová (ZTT) Jozef Mičo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona