Medzinárodné spoločenstvo ostro odsúdilo teroristický útok v Turecku

NETKY.SK • 21 August 2016, 14:51 • 2 min
Medzinárodné spoločenstvo ostro odsúdilo teroristický útok v Turecku

MOSKVA/BERLÍN/PARÍŽ/VATIKÁN/BRUSEL/ANKARA - Teroristický útok na svadobčanov, ktorý si v sobotu vyžiadal v tureckom meste Gaziantep najmenej 50 obetí, vyvolal ostré reakcie medzinárodného spoločenstva.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v tejto súvislosti na spoločný boj proti terorizmu. V sústrastnom telegrame najvyššiemu tureckému predstaviteľovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi zločin odsúdil a označil ho za brutálny a cynický. "Opäť sme sa raz dozvedeli, že terorizmus neuznáva nielen zákony civilizovanej spoločnosti, ale porušuje aj základné normy ľudskej morálky," citovala z Putinovho listu s odvolaním sa na Kremeľ tlačová agentúra DPA.

 

Samovražedný teroristický útok, z ktorého Turecko obvinilo džihádistov z Islamského štátu, odsúdili aj francúzska a nemecká vláda.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande hovoril v tejto súvislosti o "hanebnom útoku" a zdôraznil, že Paríž je na strane všetkých, ktorí bojujú proti terorizmu.

 

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier konštatoval, že z oslavy radosti, akou je svadba, sa stal zlý sen. "Sme myšlienkami s obeťami, ich blízkymi a priateľmi, smútime s nimi," zdôraznil hovoriac o hrôzostrašnom útoku.

 

Po tradičnej nedeľňajšej modlitbe Anjel Pána vyzval dnes pápež František na modlitby za najmenej 50 obetí samovražedného sobotňajšieho útoku v Turecku. "Dostal som smutnú správu o krvavom atentáte, ktorý včera otriasol milovaným Tureckom. Modlime sa za obete, mŕtvych a zranených a poprosme o mier pre všetkých," citoval Vatikánsky rozhlas slová hlavy katolíckej cirkvi.

 

Sobotňajší teroristický útok rezonoval aj v Bruseli, kde vyvolal pobúrenie. Zločin ostro odsúdili prostredníctvom sociálnych sietí eurokomisári (pre susedskú politiku a rozširovanie únie) Johannes Hahn a (pre humanitárnu pomoc a krízový manažment) Christian Stylianides, ako aj šéf frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente Manfred Weber.

 

Americký veľvyslanec v Turecku John Bass odsúdil zločin ako "barbarský útok" a ubezpečil Turecko ako spojenca o solidarite v boji, ktorého cieľom je porážka spoločnej hrozby - terorizmu, vyplýva zo správy tlačovej agentúry AP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies