Medzinárodné spoločenstvo mieni dodať Líbyi zbrane na boj proti teroristom

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 18:00 • 2 min
Medzinárodné spoločenstvo mieni dodať Líbyi zbrane na boj proti teroristom

Viedeň 16. mája (TASR) - Medzinárodné spoločenstvo chce potlačiť vplyv teroristov v Líbyi aj za pomoci zbraní. USA a viaceré ďalšie krajiny sú pripravené dodať tamojšej novej vláde zbraňové systémy a vyslovili sa za vyňatie tejto krajiny zo zoznamu štátov, na ktoré je uvalené zbrojné embargo Organizácie Spojených národov.Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia účastníkov dnešnej konferencie vo Viedni, ktorého obsah sprostredkovala tlačová agentúra DPA.V rakúskej metropole dnes rokovali ministri zahraničných vecí a ďalší diplomati z USA, štátov Európskej únie a viacerých krajín susediacich s Líbyou o cestách k stabilizácii situácie v severoafrickej krajine sužovanej vnútropolitickou krízou.

slovakia

left justify in out

"U všetkých panuje názor, že napriek všetkým rozdielom nová vláda potrebuje aj lojálne bezpečnostné sily," vyhlásil dnes šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier, ktorý upozornil aj na nevyhnutnosť zlepšenia životných podmienok Líbyjčanov a na pripravenosť mnohých štátov pomôcť Líbyi pri obnove krajiny.

 

"Máme pred sebou ešte mnoho práce," vyhlásil na stretnutí jeden zo spolupredsedajúcich konferencie John Kerry, ktorý pripustil, že možnosti vytvorenia novej vlády národnej jednoty sú limitované, kým v krajine budú pôsobiť dve mocenské centrá.

 

Za rozhodujúcu otázku označil Steinmeier v tejto súvislosti to, či Líbya zostane miestom, kde sa ďalej budú rozširovať terorizmus, prevádzačstvo, nestabilita, alebo či sa podarí vrátiť do krajiny stabilitu s pomocou novovytvorenej vlády národnej jednoty.

 

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Práve úradujúci predseda líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž, ktorý pre nedeľňajšie vydanie britského denníka Daily Telegraph napísal, že Líbya nežiada pozemnú operáciu zahraničných jednotiek na svojom území, ale "pomoc pri výcviku (bezpečnostných zložiek) a zrušenie zbrojného embarga" uvaleného na Líbyu, zastupoval krajinu na konferencii vo Viedni.

 

Sarrádžov vlády kabinet sa za sprostredkovania OSN zrodil v marci. Medzinárodné spoločenstvo si od neho sľubuje obnovenie stability v krajine a zastavenie expanzie džihádistického Islamského štátu (IS), ktorý v Líbyi obsadil strategicky významné mesto Syrta i ďalšie lokality.

 

Niektoré západné krajiny zvažovali nálety na bašty IS v Líbyi, ale vyslanec OSN pre Líbyu Martin Kobler varoval, že takáto operácia by bola predčasná, keďže neexistuje efektívna líbyjská armáda, ktorá by mohla prevziať kontrolu nad bombardovanými miestami.

 

Európske krajiny majú záujem o stabilitu v Líbyi, pretože v dôsledku bezvládia sa stala jedným z hlavných tranzitných bodov pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy. Podľa Koblerových odhadov by sa tento rok mohlo o cestu z Líbye do južnej Európy pokúsiť ďalších najmenej 100.000 ľudí.

 

Chaos v Líbyi vládne od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies