Medzinárodné podujatie SFEL2018 priláka na Liptov vedeckú komunitu

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 14:59 • 2 min
Medzinárodné podujatie SFEL2018 priláka na Liptov vedeckú komunitu

LIPTOVSKÝ JÁN - Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach organizuje pre záujemcov z radov slovenskej vedeckej komunity 5. ročník medzinárodnej Školy používateľov XFEL a synchrotrónového žiarenia - SFEL2018, ktorá sa uskutoční od 26. do 31. mája v Liptovskom Jáne. Jej zámerom je informovať o najnovšom stave najvýkonnejšieho röntgenového lasera na svete XFEL, ktorý bol uvedený do prevádzky začiatkom septembra minulého roka v Hamburgu. TASR o tom informovala Linda Babušík Adamčíková z UPJŠ v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Nemenej podstatným cieľom podujatia je podľa Babušík Adamčíkovej posilniť personálne prepojenie slovenskej vedeckej a výskumnej komunity s medzinárodnými vedeckými tímami, ktoré využívajú a budú využívať zariadenie XFEL, ako aj synchrotrónové zariadenia ESRF Grenoble, DESY Hamburg a zdroj neutrónov ILL v Grenoble.

 

Program SFEL2018 bude oproti minulosti viac zameraný na oboznámenie sa účastníkov s vybranými experimentálnymi technikami, ktoré využívajú zariadenia ako XFEL, zároveň ale aj zdroje synchrotrónového žiarenia. „Zvýšená pozornosť bude venovaná biologickým a materiálovým aplikáciám. Významným aspektom programu SFEL2018 budú diskusie okolo okrúhleho stola orientované na možnosti zintenzívnenia spolupráce medzi výskumnými tímami zo Slovenska a zo zahraničia," uviedla Babušík Adamčíková.

 

Medzi nosné prednášky patria príspevky predsedu rady riaditeľov XFEL Roberta Feidenhans’la ako aj vedeckého riaditeľa XFEL Sergueia Molodtsova. Tí sa budú venovať významu a prínosu XFEL pre vedecké aplikácie. „Pre študentov a doktorandov budú atraktívne aj praktický workshop Rajmunda Moksa či prednáška Ivana Vartaniansa o zobrazovaní jednotlivých častíc," spresnila.

 

Organizátori evidujú viac ako 80 účastníkov. „Na podujatí sa zúčastnia študenti, doktorandi a mladí vedeckí pracovníci z UPJŠ v Košiciach, Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Bohaté zastúpenie doktorandov a mladých vedeckých pracovníkov bude mať aj Slovenská akadémia vied,ô povedala Babušík Adamčíková. Dodala, že po prvýkrát organizátori podporia účasť zahraničných doktorandov a mladých vedeckých pracovníkov najmä z Česka, Maďarska, Poľska, Ruska a ďalších krajín s cieľom zintenzívniť spoluprácu na príprave a realizácii spoločných projektov.

 

„Je šťastím pre slovenskú vedeckú komunitu, že vďaka podpore zo strany vlády SR a Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR sa Slovensku otvorila skvelá príležitosť podieľať sa na výstavbe XFEL a zároveň sa pripraviť na jeho využívanie. Vedecká škola SFEL má významné miesto pri formovaní vedeckej komunity, ktorá má ambície byť súčasťou medzinárodných tímov podieľajúcich sa na riešení prioritných tém EÚ," zhodnotil rektor UPJŠ v Košiciach a predseda organizačného výboru SFEL2018 Pavol Sovák.

 

Podujatie sa uskutoční v spolupráci s European XFEL, GmbH v Hamburgu a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR. Viac informácií nájdu záujemcovia na stránke: https://sfel.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies