Medzinárodne neuznaná Severocyperská turecká republika si volí prezidenta

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 10:17 • 2 min
Medzinárodne neuznaná Severocyperská turecká republika si volí prezidenta

NIKÓZIA - Voliči v medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republike dnes volia prezidenta, ktorý ich podľa agentúry Reuters bude zastupovať na rokovaniach o znovuzjednotení rozdeleného Cypru.

slovakia

left justify in out

Tie by mali pokračovať na budúci mesiac.

 

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že zo siedmich kandidátov by mal dostať najviac hlasov približne 177.000 oprávnených voličov súčasný prezident Derviš Eroglu, avšak jeho náskok pred druhým najväčším favoritom, nezávislým kandidátom Mustafom Akincim, nebude pravdepodobne stačiť na to, aby sa vyhol druhému kolu naplánovanému na 26. apríla.

 

Inváziou na sever Cypru reagovalo Turecko 20. júla 1974 na Grékmi podporovaný štátny prevrat, ku ktorému došlo 15. júla s cieľom pripojiť Cyprus ku Grécku. Zatiaľ čo grécko-cyperská republika je už desať rokov súčasťou Európskej únie, nezávislosť Severocyperskej tureckej republiky neuznal nikto okrem Turecka, ktoré obsadilo 37 percent ostrova. Ankara má na severe Cypru približne 35.000 vojakov.

Rozhovory o znovuzjednotení Cypru medzi prezidentom cyperských Grékov Nikosom Anastasiadisom a vodcom cyperských Turkov Dervišom Eroglom sa po prelomení dvojročnej patovej situácie vlani obnovili. Obe strany súhlasili s dokumentom, podľa ktorého sa má ostrov opäť zjednotiť vo forme dvojčlennej federácie, ale nedokázali sa zhodnúť na viacerých otázkach, ako sú rozdelenie moci a nároky tisícov vysídlencov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies