Medzinárodné lety nebudú v EÚ podliehať emisnej dani

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 15:48 • 2 min
Medzinárodné lety nebudú v EÚ podliehať emisnej dani

LONDÝN - Medzinárodné letecké spoločnosti nebudú musieť platiť poplatky za emisie oxidu uhličitého v leteckej doprave v európskom vzdušnom priestore.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom vo štvrtok Európsky parlament (EP). Legislatívu poslanci schválili pomerom hlasov 458 ku 120. Súčasná právna úprava, ktorej podliehajú iba lety v rámci EÚ, má platiť najmenej do roku 2016.

 

Európska komisia (EK) navrhovala, aby lietadlá v medzinárodnej preprave platili za emisie, ktoré vyprodukujú vo vzdušnom priestore EÚ. Plán však členské štáty EÚ odmietli pre obavy zo zhoršenia vzťahov s hlavnými obchodnými partnermi, akými sú Spojené štáty americké a Čína. Jednostrannými krokmi by tiež EÚ podľa kritikov riskovala zmarenie globálnej dohody o znížení emisií v leteckej doprave. 

 

Vlani v septembri sa takmer 190 krajín združených v Medzinárodnej organizácii pre civilné letectvo (ICAO) zaviazalo do roku 2016 vypracovať globálny plán pre obmedzenie emisií. Snahu EÚ uplatňovať v prechodnom období na medzinárodné lety vlastné pravidlá však odmietli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies