Medzinárodné bojové cvičenie preverí 1300 vojakov s 300 kusmi techniky

NETKY.SK • 13 Október 2014, 13:09 • 2 min
Medzinárodné bojové cvičenie preverí 1300 vojakov s 300 kusmi techniky

KAMENICA NAD CIROCHOU/LEŠŤ - Plnenie úloh podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy, hovoriacom o kolektívnej ochrane členských krajín NATO, si v týchto dňoch precvičia spoločne slovenskí, českí, poľskí, maďarskí i americkí vojaci. Vo vojenských výcvikových priestoroch Lešť a v Kamenici nad Cirochou dnes odštartovalo medzinárodné cvičenie ozbrojených síl - Ground Pepper 2014. Potrvá do 22. októbra.

slovakia

left justify in out

"Vojaci si vo výcvikových priestoroch precvičia napríklad kopanie zákopov, maskovanie techniky, výstavbu veliteľských a pozorovateľských stanovísk, ale aj evakuáciu z ohrozeného územia a ochranu strategických objektov. Oblasť výcviku pre obranu územia sa u nás doteraz pomerne zanedbávala, a preto si vojaci v rámci tohto medzinárodného cvičenia precvičia to najdôležitejšie – bojovú činnosť," informovala TASR hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková.
     

Cvičenie Ground Pepper 2014 je podľa jej slov v poradí tretie neplánované cvičenie v tomto roku a rezort obrany v nich chce aj naďalej pokračovať. Jeho súčasné vedenie to považuje za najlepší spôsob, ako odhaliť nedostatky a zároveň sa zlepšovať. Na cvičení sa zúčastní celkovo asi 1300 vojakov s viac ako 300 kusmi techniky. Slovenské ozbrojené sily bude zastupovať vyše 900 vojakov, české takmer 300, poľské 42, 11 vojaci zastupujú Maďarsko a 38 USA.
     

Ozbrojené sily SR na cvičení reprezentujú mechanizované prápory z 22. mechanizovaného práporu z Michaloviec a z 21. zmiešaného mechanizovaného práporu z Trebišova, ďalej samohybný delostrelecký oddiel z Michaloviec, ženijný prápor Sereď, dopravná rota, CIMIC/PSYOPS tím, čata vojenskej polície a 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny. "Ako pozorovatelia sa na cvičení zúčastnia aj príslušníci Veliteľstva spoločných síl NATO v Brunssume," uzavrela Balleková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies