Medzinárodná výstava karikatúr o HIV/AIDS našla humor vo vážnej téme

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:23 • 2 min
Medzinárodná výstava karikatúr o HIV/AIDS našla humor vo vážnej téme

Medzinárodná výstava karikatúr o HIV/AIDS našla humor vo vážnej téme

slovakia

left justify in out

Humorný prístup k vážnej téme si našla prvá medzinárodná výstava karikatúr o HIV/AIDS, ktorú prezentovali vo Viedni v rámci prebiehajúcej medzinárodnej konferencie o AIDS.
      Od nedele návštevníci viedenskej "Global Village" môžu vidieť približne 300 vtipných pohľadov na HIV/AIDS. Lepšie sa tak zoznámia s citlivou témou a uvedomia si podstatu problému.
      Expozícia vznikla z iniciatívy brazílskeho ministerstva zdravotníctva a bude prezentovaná aj v ďalších krajinách. Umelci i amatérski výtvarníci od 16 rokov dostali šancu stvárniť svoje nápady.
      Organizátori mali k dispozícii asi 1200 diel z 50 krajín. Karikatúry sa venujú téme prevencie nebezpečnej nákazy, otázkam liečby ale aj problematike ľudských práv.
      Autori malých výtvarných diel nekládli medze fantázii. Na obrázku Tomyho z Kuby vidieť nahý párik, smerujúci akoby ku arche Noemovej. Prilieta k nim bocian s kondómom v zobáku.
      Do súťaže sa zapojili aj autori zo Slovenska. Na obrázku známeho slovenského karikaturistu Ľubomíra Kotrhu vyruší milencov na posteli prichádzajúci pes, ktorý im prináša - kondóm.
      Široko koncipovaná 18. medzinárodná konferencia o AIDS potrvá vo Viedni v znamení symbolickej červenej stužky do 23. júla. Začala sa 16. júla tradičným charitatívnym plesom Life Ball.
      Súčasťou konferencie bola prezentácia množstva odborných štúdií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ale napríklad aj dokumentu Úradu OSN pre drogy a zločin (UNODC).
      UNODC zverejnil dokument s názvom Súbor nástrojov pre vyhodnocovanie situácie HIV a súvisiacich potrieb vo väzniciach, ktorý sa zameral na vyhodnocovanie situácie v oblasti prevencie a liečby infekcie HIV a tuberkulózy vo väzeniach.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona