Medzinárodná vesmírna stanica na tri hodiny stratila kontakt so Zemou

NETKY.SK • 20 Február 2013, 12:32 • 2 min
Medzinárodná vesmírna stanica na tri hodiny stratila kontakt so Zemou

Medzinárodná vesmírna stanica na tri hodiny stratila kontakt so Zemou

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) dnes o 15.45 h SEČ stratila kontakt so Zemou. Letoví kontrolóri v americkom Houstone práve aktualizovali počítačový softvér stanice, keď zlyhal jeden z prenosových systémov. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) s tým, že spojenie sa podarilo obnoviť o 18.34 h SEČ.

Hlavný počítač, ktorý kontroluje najdôležitejšie funkcie stanice, automaticky odovzdal funkcie zálohovému počítaču, avšak neumožnil stanici komunikovať so sústavou geostacionárnych družíc NASA. Stredisko riadenia vesmírnych letov v Houstone sa mohlo dorozumievať s posádkou iba vo chvíli, keď stanica prelietala nad ruskými pozemnými stanicami. Posádka dostala pokyny na aktivovanie záložného počítača, aby sa mohlo obnoviť spojenie. 

Veliteľ ISS Kevin Ford oznámil, že poloha stanice je v poriadku a posádka sa má dobre. Všetky systémy ISS fungujú normálne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona