Medzinárodná vesmírna stanica dostala prvú zásielku zásob od apríla

NETKY.SK • 9 December 2015, 16:25 • 2 min
Medzinárodná vesmírna stanica dostala prvú zásielku zásob od apríla

MYS CANAVERAL - Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dorazila dnes prvá dodávka zásob za vyše pol roka.

slovakia

left justify in out

Prevzatie vyše trojtonovej zásielky potravín a iného materiálu pre šesťčlennú posádku prebehlo bez problémov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

 

Zásoby na ISS doviezla bezpilotná kozmická loď Cygnus, ktorú vyniesla do vesmíru nosná raketa Atlas V. Tá vyštartovala až na štvrtý pokus v nedeľu popoludní miestneho času z floridského Mysu Canaveral. Predchádzajúce tri termíny od štvrtka zmarilo nepriaznivé počasie.

 

Spojenie kozmickej lode a ISS sa uskutočnilo vo výške 402 kilometrov nad Arabským morom. Cygnus priviezla pre astronautov okrem potravín aj náhradné diely, oblečenie, toaletné potreby a materiály na vedecké pokusy.

 

Cygnus zostane pripojená k ISS po dobu jedného mesiaca. Následne do nej budú premiestnené odpadky a loď zhorí pri vstupe do zemskej atmosféry. Traja členovia posádky - Američan Kjell Lindgren, Rus Sergej Volkov a Japonec Kimija Jui - sa v piatok po päťmesačnej misii vrátia na Zem.

 

Veliteľ Scott Kelly a Rus Michail Kornijenko zostanú na ISS do marca, čím ukončia svoju ročnú misiu vo vesmíre. Rus Oleg Kononenko sa vráti na Zem pred Vianocami.

 

Posádka stanice nedostala zásoby od apríla kvôli technickým problémom dvoch súkromných dodávateľov NASA - spoločností Orbital ATK (v októbri 2014 jej vybuchla vlastná nosná raketa Antares aj s nákladom) a SpaceX (prišla o raketu v júni tohto roku). O zásobovaciu loď prišlo tento rok aj Rusko.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies