Medzinárodná policajná agentúra Interpol odmietla ruskú požiadavku o vydanie medzinárodného zatykača

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 16:54 • 2 min
Medzinárodná policajná agentúra Interpol odmietla ruskú požiadavku o vydanie medzinárodného zatykača

LYON - Medzinárodná policajná agentúra Interpol odmietla ruskú požiadavku o vydanie medzinárodného zatykača na niekdajšieho šéfa mŕtveho ruského právnika Sergeja Magnitzkého, ktorý zomrel za podozrivých okolností vo vyšetrovacej väzbe.

slovakia

left justify in out

Ruská vláda žiadala zadržať britského občana Wiliama Browdera, ktorý sa mal spolu s Magnitzkým dopustiť daňových únikov vo výške 13 miliónov eur. Podľa Interpolu však ide o požiadavku "politickej povahy" a preto po preštudovaní prípadu "vymazal zo svojej databázy všetky informácie" v súvislosti s Browderom.

Magnitského obvinili v roku 2008, no rok neskôr zomrel vo vyšetrovacej väzbe. Tesne predtým odhalil daňový podvod vo výške 230 miliónov dolárov, ktorý mali údajne na svedomí poprední ruskí predstavitelia. Ruské úrady opätovne otvorili Magnitského prípad takmer dva roky po jeho smrti, no v marci ho uzavreli s tým, že nenašli žiadne dôkazy o spáchaní zločinu. Podľa ľudskoprávnych aktivistov Magnitského zbili na smrť, ruské úrady však tvrdia, že zomrel na infarkt. Browdera medzitým obvinili z finančných podvodov. 

Prípad sa stal symbolom neschopnosti Ruska vyrovnať sa s korupciou a vyvolal tiež krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom. Kremeľ rozhneval takzvaný Magnitského zákon, ktorý postihuje ruských predstaviteľov porušujúcich ľudské práva. Rusko v reakcii zakázalo adopcie ruských detí do USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona