Medzinárodná ľudskoprávna organizácia: Rezolúcia o Sýrii je nespravodlivá

NETKY.SK • 28 September 2013, 12:10 • 2 min
Medzinárodná ľudskoprávna organizácia: Rezolúcia o Sýrii je nespravodlivá

BEJRÚT - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v sobotu skritizovala schválenú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá nariaďuje zničenie sýrskych chemických zbraní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa HRW mocnosti premeškali šancu na "zabezpečenie spravodlivosti voči stovkám detí zabitých plynom". V americkom New Yorku pôsobiaca skupina skritizovala najmä fakt, že Rezolúcia č. 2118 nehovorí o žiadnych sankciách voči páchateľom chemického útoku z 21. augusta na okraji Damasku. Dokument takisto nehovorí ani o zastavení zabíjania civilistov konvenčnými zbraňami. "Ak zabíjanie civilistov konvenčnými zbraňami zostane nepotrestané, rezolúcia o chemických zbraniach vojde do histórie iba ako pokus o kreslenie červených čiar, nie ako pokus o zachraňovanie civilistov," uvádza sa v stanovisku HRW.

Rezolúcia č. 2118 je výsledkom tvrdých rokovaní najmä medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Medzinárodným silám dáva konkrétne záväzky, ako eliminovať al-Asadov chemický arzenál. Na základe neho experti zmonitorujú a zbavia sa odhadom asi 1000 ton chemických zbraní do polovice roku 2014. Ministri zahraničných vecí, ktorí sa zúčastnili na rokovaní BR OSN, však priznali, že rozpory medzi veľmocami v súvislosti s riešením krízy v Sýrii stále pretrvávajú. Rezolúcia v súvislosti so spomínaným útokom v Damasku, ktorý už oficiálne potvrdili aj inšpektori OSN, neobsahuje žiadnu hrozbu sankcií. Umožňuje ale prijatie istých opatrení v prípade, že americko-ruský plán nebude naplnený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona