Medzinárodná letecká preprava musí začať s redukciou emisií už od roku 2021

NETKY.SK • 5 September 2016, 14:25 • 2 min
Medzinárodná letecká preprava musí začať s redukciou emisií už od roku 2021

BRATISLAVA – Rozvíjajúci sa sektor dopravy produkuje emisie oxidu uhličitého (CO2) v takej miere, aká je pre životné prostredie neprípustná.

slovakia

left justify in out

Potreba redukovať emisie CO2 vznikajúce v rámci medzinárodnej leteckej dopravy v čo najkratšom čase bola hlavnou témou zasadnutia generálnych riaditeľov civilného letectva členských štátov Európskej konferencie civilného letectva (ECAC) v Bratislave v dňoch 31. augusta až 3. septembra.

 

Ako dnes informovala hovorkyňa rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Karolína Ducká, na zasadnutí sa zúčastnil aj minister Árpád Érsek (Most-Híd), generálna tajomníčka Medzinárodnej organizácie civilného letectva (ICAO) Fang Liu alebo zástupcovia Európskej komisie vedení generálnym riaditeľom DG MOVE Henrikom Hololeiom.

 

Výsledkom zasadnutia bolo prijatie tzv. Bratislavskej deklarácie, ktorej cieľom je prispieť k zníženiu emisií CO2 z medzinárodnej leteckej dopravy. „Tento cieľ možno dosiahnuť uplatňovaním technologických a prevádzkových opatrení, ako aj používaním alternatívnych palív a zdrojov energie. Dôležité však je, aby sa k tomuto cieľu čo najviac krajín prihlásilo už od jeho začiatku, teda od roku 2021,“ priblížila Ducká.

 

V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ chce SR, ktorú v tejto téme zastupuje ministerstvo dopravy, prispieť k tomu, aby rezolúciu týkajúcu sa schémy globálneho trhového opatrenia pre oblasť medzinárodnej leteckej dopravy podporil čo najväčší počet členských štátov ICAO. Jej včasným implementovaním sa podľa rezortu dosiahne zlepšenie životného prostredia a minimalizujú sa negatívne dôsledky zmeny klímy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies