Medzi vybranou stovkou záujemcov o let na Mars je aj Češka

NETKY.SK • 17 Február 2015, 15:22 • 2 min
Medzi vybranou stovkou záujemcov o let na Mars je aj Češka

PRAHA - Holandská nezisková organizácia Mars One, ktorá chce na neštátnej báze zorganizovať vybudovanie základne s ľudskou posádkou na Marse, zúžila výber svojich kandidátov pre let na sto ľudí.

slovakia

left justify in out

Je medzi nimi aj Češka Lucie Ferstová. Projekt ju nadchol a neodradila ju ani skepsa vedcov, ktorí upozorňujú na ťažkosti takéhoto plánu, informoval dnes spravodajský portál iDNES.cz.
     

Na začiatku bolo záujemcov o let na Mars až 200.000. Po dvoch vyraďovacích kolách ich zostáva 100 - polovicu tvoria muži, polovicu ženy. Drvivá väčšina uchádzačov je vo veku do 45 rokov. Dvadsaťpäťročná Ferstová je jedinou Češkou, ktorá do tretieho kola výberu prešla.
     

Projekt je už podrobne spracovaný. Počíta s vyslaním pokusnej sondy v roku 2018, so stavbou základne v rokoch 2022-2023, s pristátím prvej štvorčlennej posádky (po deväťročnom výcviku) v roku 2024 a potom s príletom ďalších štyroch ľudí každé dva roky.
     

Stovka súčasných uchádzačov absolvovala základné lekárske vyšetrenia a pohovor s vedúcim výberu. Ferstová pre portál iDNES.cz povedala, že záujemcovia museli počas pohovoru zodpovedať niekoľko otázok týkajúcich sa Marsu, jeho geológie a projektu Mars One. "Mesiac pred tým sme k tomu dostali študijné materiály. Odpovedali sme aj na osobné otázky ohľadne nás samotných, nášho prístupu k projektu, jeho aj našej budúcnosti," dodala Ferstová.
     

Vybraní kandidáti teraz čakajú na tréning na simulačnej základni projektu, prvej tohto druhu, na ktorej sa začalo pracovať v roku 2014. Do konca roka by malo byť vybraných 24-40 ľudí, ktorí sa stanú ašpirujúcimi astronautmi a zamestnancami Mars One.
     

Ferstová je projektom nadšená napriek tomu, že ho od začiatku predstavujú ako let bez návratu. Dôvodom sú peniaze a presvedčenie tvorcov projektu, že obyvatelia Marsu by sa po dlhom období v stave beztiaže alebo v pomerne malej gravitácii Marsu už nedokázali prispôsobiť zemskej príťažlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona