Medzi Tureckom a Gréckom to vrie. Schyľuje sa k vojne?

NETKY.SK • 7 September 2020, 16:12 • 2 min
Medzi Tureckom a Gréckom to vrie. Schyľuje sa k vojne?

ATÉNY - Vzťahy medzi Gréckom a Tureckom sú na bode mrazu. Patová situácia medzi týmito dvoma krajinami vyvoláva obavy z otvoreného konfliktu.

slovakia

left justify in out

Grécko posilňuje svoju armádu prostredníctvom nových zbrojných programov, rozvojom zbrojárskeho priemyslu krajiny a zvýšením príslušníkov vojenského personálu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu gréckej vlády Steliosa Petsasa.

 

Turci hľadajú ložiská ropy a zemného plynu

Dôvodom ochladenia vzťahov a narastajúceho napätia je, že Turecko zahájilo prieskum možných ložísk ropy a zemného plynu v okolí Cypru.

 

Krajiny sa sporia o to, či by sa ostrovy mali brať do úvahy pri určovaní priemyselnej a hospodárskej hranice. Grécko má tisíce ostrovov a ostrovčekov, z ktorých je obývaných približne dvesto.

 

Turecko na druhej strane obviňuje Grécko, že sa snaží ukoristiť výhodnejšie postavenie v prípade nálezísk na jeho úkor. Ankara tvrdí, že hranica by sa mala nachádzať medzi gréckou a tureckou pevninou a nemali by sa brať do úvahy grécke ostrovy.

 

Pre agresívne správanie Turecka voči členskému štátu Európskej únie tak vznikajú obavy, že kríza medzi týmito dvoma susedmi vyvrchlí do ozbrojeného konfliktu. Pritom oba štáty sú členskými krajinami NATO, pripomína AP.

 

 

Erdogan sa vyhráža vojnou

Do oblasti Stredozemného mora medzi Cyprom a Krétou vyslali obe krajiny námorné vojenské jednotky. Petsas povedal, že Turecko sa takmer každý deň vyhráža vojnou a dopúšťa sa voči Grécku provokačných vyjadrení.

 

"Odpovedáme politickou, diplomatickou a operačnej pripravenosťou, odhodlaní urobiť čokoľvek, čo je potrebné na obranu našich zvrchovaných práv," povedal.

 

Krajina podľa gréckych médií plánuje kúpiť francúzske stíhačky typu Rafale a najmenej jednu francúzsku vojnovú loď. Bližšie informácie k plánom o posilnení gréckej armády podľa Petsasa predstaví grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v sobotu počas každoročného prejavu o ekonomickom stave krajiny. Mitsotakis sa má vo štvrtok stretnúť s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

 

Mohlo by vás zaujímať: Spor o teritoriálne vody v Stredomorí naďalej pokračuje

 

Gréci sú pripravení na všetko

Minister národnej obrany Grécka Nikos Panagiotopoulos ešte v sobotu vyhlásil, že na ochranu suverénnych práv je Grécko pripravené na všetko. Pripustil, že aj na vojenské akcie proti Turecku, ak bude v provokáciách pokračovať. 

 

“Správanie Turecka je v poslednej dobe dosť agresívne. Myslím si, že jediným spôsobom, ako môže Grécko čeliť podobnému správaniu, ktoré má tendenciu k agresii, je na jednej strane využiť všetky svoje diplomatické zbrane, a na strane druhej zabezpečiť zvyšovanie zadržiavajúcej moci ozbrojených síl," informoval Panagiotopoulos. Dodal, že krajina sa tiež pripravuje na akékoľvek riešenie situácie, pričom ani jedna z nich nevylučuje účasť vojakov. 

 

"Nechceme to, chceme však dať najavo, že urobíme všetko možné, aby sme ubránili naše zvrchované práva v maximálne možnej miere," uviedol minister.  

 

Vzťahy medzi historickými rivalmi sú v tomto období najhoršie od roku 1974, keď sa neďaleký Cyprus po krátkych bojoch medzi armádami týchto štátov rozdelil na grécku a tureckú časť. Tamojšiu Severocyperskú tureckú republiku však uznáva iba Turecko.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies