Medzi top firmami strednej Európy je 32 slovenských

NETKY.SK • 9 September 2016, 12:32 • 2 min
Medzi top firmami strednej Európy je 32 slovenských

BRATISLAVA – Spolu 32 slovenských firiem sa tento rok umiestnilo v rebríčku najväčších spoločností v strednej Európe CE Top 500, ktorý zverejnila spoločnosť Deloitte. Pozíciu slovenského lídra si udržal výrobca automobilov Volkswagen Slovakia, ktorý obsadil ôsmu priečku.

slovakia

left justify in out

„Zastúpenie slovenských firiem sa v rebríčku v podstate oproti minulému roku veľmi nemenilo. Z 33 firiem sme klesli na 32, pričom do rebríčka pribudli dve nové slovenské firmy. Dá sa povedať, že najväčšie slovenské firmy si aj naďalej udržali stabilnú finančnú pozíciu v regióne,” uviedol prezident Deloitte na Slovensku Vladimír Masár.

 

Prvých päť miest v rebríčku obsadili rovnaké firmy ako vlani. Poľská spoločnosť PKN Orlen si prvenstvo udržala aj napriek poklesu výnosov o 17,2 %. Na druhom mieste opäť skončila firma MOL z Maďarska pri znížení výnosov o 15,6 %. Spoločnosť Škoda Auto z Českej republiky sa umiestnila na tretej priečke s nárastom o 6,3 %. Štvrtú priečku obsadila spoločnosť Jeronimo Martins Poland a piatu Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo.

 

Celkové výnosy všetkých spoločností v rebríčku Top 500 boli vo výške 685 miliárd eur, čo predstavuje 1,7-% medziročný nárast. Rast v regióne ťahala podľa Deloitte predovšetkým vyššia spotreba súkromného sektora v najväčších ekonomikách. Výsledky by boli podľa nej ešte markantnejšie, ak by nepokračovalo geopolitické napätie na Ukrajine a nízke ceny ropy, v dôsledku ktorých sa výnosy ropných spoločností znížili o 8,1 %.

 

„Na súčasnú situáciu má stále vplyv pretrvávajúca slabá výkonnosť spoločností v sektore energetiky a prírodných zdrojov, ktoré naďalej trpia pre pokles cien ropy a uhlia. Vďaka lepšej efektívnosti energetických spoločností v regióne však daný sektor ako celok stagnoval,“ zhodnotila poradenská firma.

 

Naopak, silný rast dosiahli spoločnosti vo výrobnom sektore (o 7,4 %) a v odvetví spotrebného tovaru a dopravy (o 4,1 %). Na mimoriadne rýchlom raste výnosov vo výrobnom sektore mal podľa Deloitte najväčšiu zásluhu automobilový priemysel, kde firmy zaznamenali priemerné zvýšenie výnosov o 12,9 %.

 

Povzbudivé známky vykázali dve odvetvia, ktoré v posledných rokoch dosiahli slabé výsledky. Stavebný priemysel zaznamenal najvyšší rast výnosov, a to o 19 %. Tento rast nastal po dvojcifernom poklese v odvetví v rokoch 2012 a 2013. Biotechnológie a zdravotníctvo rástli v priemere o 5,7 %.

 

V bankovom sektore vzrástol celkový majetok popredných bánk v regióne o 5,8 % na 734 miliárd eur. Až 76 % bánk vykázalo zvýšenie jeho hodnoty. Dvoma najväčšími bankami boli rovnako ako v minulom roku PKO Bank Polski a Bank Pekao. Za nimi nasledovala Česká spořitelna a ČSOB, ktoré si polepšili oproti vlaňajšiemu piatemu a siedmemu miestu. OTP Bank z Maďarska klesla oproti roku 2014 z tretej na piatu priečku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies