Medzi Slovenskom a Rakúskom sa vybuduje zelený most pre voľný pohyb zvierat

NETKY.SK • 30 Január 2012, 13:42 • 2 min
Medzi Slovenskom a Rakúskom sa vybuduje zelený most pre voľný pohyb zvierat

Medzi Slovenskom a Rakúskom sa vybuduje zelený most pre voľný pohyb zvierat - Doprava Na hraniciach medzi Slovenskom a Rakúskom sa postaví nový zelený most pre voľný pohyb zvierat. Ten by mal stáť na diaľnici D2 pri Moravskom Svätom Jáne.

slovakia

left justify in out

img

Na hraniciach medzi Slovenskom a Rakúskom sa postaví nový "zelený most" pre voľný pohyb zvierat. Ten by mal stáť na diaľnici D2 pri Moravskom Svätom Jáne. "Veľmi veľký význam vidím v znovuvytvorení Alpsko-karpatského koridoru medzi týmito veľkými územiami v rámci EÚ," reagoval pre TASR šéf envirorezortu József Nagy (Most-Híd).
      "Dopravné stavby, celkovo urbanizácia presekla tento pohyb, ktorý z dlhodobého hľadiska môže mať vplyv na genetický vývoj zvierat, čo má následne veľký vplyv na biodiverzitu," podotkol. Vysvetlil totiž, že na území Karpát žije najviac veľkých šeliem v rámci celej Európskej únie. Ide o druhy ako medveď hnedý, vlk, rys alebo zubor.
      Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS) vyzdvihol okrem významu migrácie aj bezpečnostný aspekt, ktorý sa nedotkne len samotnej diaľnice, ale aj okolitých ciest nižšej kategórie. "Z hľadiska bezpečnosti bude potom menej zrážok áut so zvieratami a následných nešťastí," pripomenul pre TASR s tým, že zrážka so zvieraťom môže mať fatálne následky.
      Na samotnej výstavbe koridoru sa dohodla slovenská aj rakúska strana, ktorá pri tejto príležitosti dnes podpísala memorandum o spolupráci pri ochrane životného prostredia. "Memorandum znamená nielen vyjadrenie dobrej vôle, ale aj zámeru vytvoriť rámec pre spoluprácu pre budovanie Alpsko-karpatského koridoru. Neznamená priame právne záväzky, ale tak štátna správa, ako aj samospráva budú v rámci tohto priestoru realizovať konkrétne opatrenia," konštatoval pre TASR šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).
      Náklady na vypracovanie projektovej dokumentácie na most na diaľnici D2 v Moravskom Svätom Jáne sa spolufinancuje z eurofondov, z Programu cezhraničnej spolupráce SR- Rakúsko 2007 - 2013. Samotná výstavba biokoridoru pre veľké šelmy bude financovaná zo štátneho rozpočtu, pričom jeho odhadovaná cena je 7,5 milióna eur. Začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2013, ukončenie v roku 2014.
      Okrem tohto ekomosta plánuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS) výstavbu koridoru pre migráciu veľkých šeliem aj na diaľnici D1 na úseku Turany - Hubová. Na slovenských cestách sa v súčasnosti nachádzajú dva biokoridory, oba na diaľnici D1. Jeden v úseku Mengusovce - Jánovce, druhý na časti Važec - Mengusovce. Ako samostatné biokoridory slúžia pre migráciu zveri aj jednotlivé mostné objekty na cestách vyššej kategórie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies