Medzi schválenými projektmi je aj inteligentný sprievodca zákonmi

NETKY.SK • 20 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Medzi schválenými projektmi je aj inteligentný sprievodca zákonmi

BRATISLAVA – Sprievodca zákonmi a predpismi by mal občanovi presne povedať, čo sú jeho povinnosti. Ide o jeden z projektov Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), ktoré vo štvrtok schválil Riadiaci výbor pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra – Prioritná os 7 (OPII – PO 7).

slovakia

left justify in out

"V minulom roku úrad začal boj s byrokraciou na legislatívnom poli, keď spoločne s rezortom hospodárstva pripravil zákon proti byrokracii. Vojnu s byrokraciou však vyhráme až vtedy, keď úrady dostanú do rúk permanentné – nie provizórne – technické riešenie na zdieľanie údajov. Práve to nám prinesie jeden z projektov, ktorým dnes riadiaci výbor dal zelenú," skonštatoval podpredseda vlády Richard Raši (Smer-SD).

 

Pracovný názov projektu je Rozvoj platformy integrácie údajov a Manažment osobných údajov. Jedným z aspektov projektu je aj ochrana osobných údajov. Podľa ÚPVII by mal občan získať prehľad o tom, aké údaje o ňom štát má a kto ich kedy použil. Projekt v hodnote 16,75 milióna eur vypracoval úrad vicepremiéra v spolupráci so Slovensko.Digital, Útvarom hodnoty za peniaze, ministerstvom vnútra a rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

Všetky schválené projekty by mali šetriť čas a peniaze občanovi a štátu. Ako informoval ÚPVII, vo štvrtok bola odsúhlasená štúdia uskutočniteľnosti aj pre projekt WiFi pre Teba, čo je slovenská obdoba európskeho projektu WiFi4EU, ktorý umožní mestám a obciam získať financie na technické vybavenie pre internet zdarma na verejných miestach. Hodnota projektu z OPII – PO 7 je 10 miliónov eur.

 

Odobrená bola aj štúdia uskutočniteľnosti pre zavedenie služieb Platforms as a Service. Ide o jednotné cloudové testovacie prostredie pre nové informačné systémy verejnej správy, ktoré bude spoločné pre všetky úrady. Z OPII – PO 7 na to bude vyčlenených približne 19 miliónov eur. Štúdia sa schválila aj pre zvyšovanie úžitkovej hodnoty digitálnych služieb pre občanov, podnikateľov a inštitúcie verejnej správy. Podľa úradu vicepremiéra ide o inovácie na portáli slovensko.sk v hodnote zhruba 14,44 milióna eur z OPII – PO 7.

 

Výsledkom projektu Inteligentné regulácie – 1. fáza by mal byť bezplatný inteligentný sprievodca v komplikovanej sieti slovenských aj európskych predpisov, regulácií a zákonov. Register by mal používateľovi automaticky filtrovať, ktoré povinnosti voči štátu sa ho týkajú. "V prvej fáze projektu by malo byť pokrytých 80 % povinností, ktoré sa vzťahujú na bežných podnikateľov," spresnil ÚPVII s tým, že hodnota projektu z OPII – PO 7 je približne 6,23 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona