Medzi Rohožníkom a Malackami bude kvalitnejšia cesta

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 09:42 • 2 min
Medzi Rohožníkom a Malackami bude kvalitnejšia cesta

BRATISLAVA – Úzka a nekvalitná cesta medzi Rohožníkom a Malackami sa zmení na cestu vyššej triedy. Na komplexnú rekonštrukciu vyše osemkilometrového úseku získal Bratislavský samosprávny kraj (BSK) finančný príspevok z eurofondov. Je to vôbec po prvýkrát, čo môže BSK využiť zdroje EÚ na opravy ciest II. a III. triedy na svojom území.

slovakia

left justify in out

Predseda BSK Pavol Frešo TASR informoval, že kraj začína verejné obstarávanie na tendrovú dokumentáciu. "Cieľom je opraviť samotnú komunikáciu, urobiť obchvat Rohožníka a zároveň vybudovať cyklochodníky, ako je to napríklad v Rakúsku," spresnil Frešo.

 

Súčasná cesta III. triedy medzi Rohožníkom a Malackami nevyhovuje dnešnému dopravnému zaťaženiu. Zlý stav prehlbuje intenzita dopravy ťažkých nákladných vozidiel z priemyselných závodov v Rohožníku. "Spojnica Rohožník - Malacky je strategickým napojením na ostatnú cestnú sieť pre viaceré výrobné závody a spoločnosti pôsobiace v oblasti," pripomenul Frešo.

 

Projekt rekonštrukcie ráta s priamym napojením na diaľničnú sieť D2, z čoho vyplýva odľahčenie prejazdu ťažkých nákladných vozidiel cez mesto Malacky a v smere Rohožník - Pernek - Lozorno. Súčasťou rekonštrukčných prác bude úprava smerového a výškového vedenia cestnej komunikácie a šírkového usporiadania na 9,5 km, čím bude nová komunikácia kategorizovaná ako komunikácia II. triedy.

 

Počas rekonštrukcie bude cesta medzi Rohožníkom a Malackami viesť po odklonovej trase cez obec Kuchyňa a Pernek. Cesta tak bude približne o 13 kilometrov dlhšia. Podľa starostu Rohožníka Petra Švárala však budú obyvatelia obce vnímať toto dopravné obmedzenie ako pozitívny signál. "Bude znamenať, že to, o čom sa roky hovorí, sa konečne realizuje," povedal starosta obce Rohožník a poslanec BSK.

 

Modernizácia cesty medzi obcou Rohožník a mestom Malacky je aj projektom Akčného plánu BSK pre roky 2014 – 2020. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) - prioritnej osi č. 1 Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch je cieľom zabezpečiť kvalitné pripojenie znevýhodnených miest a vidieckych regiónov ako aj prepojenie lokálnej siete na infraštruktúru TEN-T a cesty I. triedy.

 

Predloženie samotného projektu bude schvaľovať zastupiteľstvo BSK na svojom júnovom zasadnutí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies