Medzi podozrivými z prípravy teroristického útoku v Moskve sú aj Sýrčania

NETKY.SK • 12 Október 2015, 13:08 • 2 min
Medzi podozrivými z prípravy teroristického útoku v Moskve sú aj Sýrčania

MOSKVA - Medzi osobami zadržanými v noci nadnes pre podozrenie z prípravy teroristického útoku v Moskve sú údajne aj traja občania Sýrie. S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu o tom dnes informovali ruské médiá. Vyšetrovatelia preverujú aj napojenie zadržaných na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), proti ktorej ruské vojenské letectvo od konca septembra podniká nálety v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Zdroj blízky vyšetrovaniu agentúre TASS povedal, že časť ľudí zadržaných v byte na západe Moskvy sa mohla zúčastňovať na bojoch v Sýrii na strane teroristov. Podľa denníka Moskovskij komsomolec v tomto byte zadržali 15 ľudí, z ktorých 12 pochádza zo Severného Kaukazska (traja sú Čečenci) a traja sú zo Sýrie. Informácie o tom, že minimálne traja zo zadržaných sú Sýrčania, zatiaľ vyšetrovatelia nepotvrdili. Národný protiteroristický výbor (NAK) potvrdil doteraz len zadržanie osôb podozrivých z prípravy teroristického útoku.

 

V byte, kde sa podozriví skrývali, vyšetrovatelia podľa agentúry Interfax našli a zneškodnili podomácky vyrobené výbušné zariadenie. Svojou konštrukciou pripomínalo nálože použité uplynulú sobotu pri samovražedných útokoch v Ankare, uviedol Interfax. Ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje uviedli, že počas operácie v bytovom dome bolo evakuovaných viac ako 100 jeho obyvateľov. Do bytovky zároveň prerušili dodávky plynu. Ruské letecké operácie v Sýrii vyvolali obavy, že islamistickí radikáli by mohli upriamiť svoju pozornosť na Rusko. Ruská tajná služba FSB nedávno informovala, že podľa jej predpokladov bojuje na strane IS vyše 5000 ľudí z Ruska a krajín strednej Ázie. Odhaduje, že občanov Ruskej federácie je medzi nimi približne 2400.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona