Medzi odbormi a vedením Železníc padli nové návrhy na zvýšenie miezd

NETKY.SK • 9 Február 2017, 17:29 • 2 min
Medzi odbormi a vedením Železníc padli nové návrhy na zvýšenie miezd

BRATISLAVA - V kolektívnom vyjednávaní medzi odbormi a vedením Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) padli nové návrhy. Podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej predložili odbory počas dnešného rokovania nový návrh na zvýšenie tarifných miezd.

slovakia

left justify in out

Požadujú rast platov o 6 % v tarifných triedach 1 až 13 a zvýšenie o 4 % pre tarifné triedy 14 až 20 pri zachovaní objemu prémií ako v roku 2016. A to s platnosťou od 1. februára 2017.

 

"Rokovanie bolo vecné a slušné, každá zo strán predložila svoje argumenty. Posledný návrh odborových organizácií musíme podrobne rozobrať, prepočítať, čo to znamená pre ŽSR v celkovom finančnom vyjadrení," reagoval generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy. Až potom železnice podľa jeho slov zaujmú k tomuto návrhu stanovisko. Verí však, že rokovania nakoniec prinesú kompromis prijateľný pre obe strany.

 

Doteraz odborové organizácie požadovali zvýšenie o 6 %, čo by predstavovalo nárast tarifných miezd o 43,20 eura a zachovanie objemu prémií z roku 2016 pre všetkých zamestnancov.

Posledný návrh zo strany ŽSR predstavoval zvýšenie zmluvnej mzdy všetkým zamestnancom o 30 eur a zachovanie objemu prémií z roku 2016 pre vybrané typové pozície zamestnancov v prevádzke.

 

V rámci kolektívneho vyjednávania sú momentálne podľa Pavlikovej otvorené tri body. Obe strany však podľa nej dospeli v jednom bode ku kompromisu, v druhom sa napriek novému návrhu zo strany ŽSR zatiaľ nezhodli. Tretím a najdôležitejším je práve otázka nárastu miezd.

 

Odborové organizácie ŽSR sú pritom od 22. decembra 2016 v štrajkovej pohotovosti. Ako dôvod uviedli spôsob kolektívneho vyjednávania v spoločnosti, kde zamestnávateľ podľa nich podmieňuje nárast mzdy vopred pridelenými mzdovými prostriedkami a prepúšťaním zamestnancov. "Takýto postup rázne odmietame," zdôraznili odborári.

 

Čo sa týka prepúšťania, hovorkyňa uviedla, že pripravovaná optimalizácia nemá žiadny súvis s kolektívnym vyjednávaním a nebude sa týkať prevádzky a prevádzkových zamestnancov. "Optimalizáciou by mala byť dotknutá výhradne administratíva, duplicitné obslužné činnosti, vrátane aparátu generálneho riaditeľstva ŽSR," vymenovala. Generálny riaditeľ doplnil, že prepúšťanie sa nebude týkať prevádzky a "každé jedno miesto z prevádzky, kde by bol návrh na zrušenie, mu musí byť vysvetlené a zdôvodnené".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona