Medzi oboma tohtoročnými teroristickými útokmi v Tunisku je prepojenie

NETKY.SK • 5 August 2015, 18:31 • 2 min
Medzi oboma tohtoročnými teroristickými útokmi v Tunisku je prepojenie

LONDÝN - Britskí vyšetrovatelia skúmajú spojitosť medzi dvoma teroristickými útokmi, pri ktorých tento rok zahynulo v Tunisku 59 ľudí. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie britskej polície.

slovakia

left justify in out

K prvému útoku došlo v marci v metropole Tunis, kde islamisti zaútočili na múzeum Bárdú (Bardo), pričom zastrelili 21 turistov a policajta. Druhý útok sa odohral v júni v obľúbenom letovisku Súsa, kde osamelý strelec zabil 38 ľudí, pričom väčšinu obetí (30) tvorili britskí turisti. 
     

"Útok v múzeu Bárdú, pri ktorom zahynulo 22 ľudí vrátane jednej britskej občianky, teraz na základe dôkazov spájame s vraždami v Súse," uviedol šéf protiteroristického oddelenia londýnskej Metropolitnej polície Richard Walton.
     

Po júnovom útoku v Súse vyhlásilo Tunisko stav ohrozenia a na svojom území zaviedlo prísne opatrenia zamerané na potláčanie teroristických aktivít.
     

"Tuniské úrady investovali do vyšetrovania nemalé prostriedky a v súvislosti s útokom v Súse uskutočnili v celej krajine operácie zamerané na prekazenie teroristických aktivít a identifikáciu podozrivých. Pokiaľ viem, (tuniské) úrady doposiaľ zatkli približne 150 ľudí, z ktorých 15 obvinili z trestných činov súvisiacich s terorizmom," povedal Walton.
     

K zodpovednosti za oba útoky sa po ich uskutočnení prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies