Medzi motorkármi na Slavíne prevažovali Česi a Slováci

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 17:05 • 2 min
Medzi motorkármi na Slavíne prevažovali Česi a Slováci

BRATISLAVA - Medzi motorkármi, ktorí si dnes v Bratislave prišli na Slavín uctiť pamiatku vojakov Červenej armády dominovali Česi a Slováci. Podľa informácii agentúry SITA sa v skupine motorkárov nachádzalo len niekoľko po rusky hovoriacich jedincov a ruské evidenčné značky malo len zopár motocyklov.

slovakia

left justify in out

Kolóna v počte približne 90 motorkárov sa po 13:00 začala od českej hranice presúvať smerom na Bratislavu. Sprevádzalo ju pritom auto s poznávacou značkou diplomatického zboru. Motorkári na Slavíne položili na počesť padlých vojakov pamätné vence pričom celá udalosť sa obišla bez komplikácii. Na podujatie sa na mieste prišli pozrieť aj Bratislavčania, pričom niektorí kolónu vítali. V súčasnosti by mali byť motorkári podľa pôvodného plánu trasy na ceste do Rakúska.


Jazdou z Moskvy do Berlína si ruskí motorkári z klubu Noční vlci chceli pripomenúť porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Pôvodne plánovali prejazd Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českou republikou a doraziť do hlavného mesta Nemecka mali 9. mája. Ich cieľom má byť Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na hranici Poľska a Bieloruska problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na svoje územie. Poľská premiérka Ewa Kopaczová už predtým celé podujatie označila za provokáciu.


Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona