Medzi mladými je trend zvyšovania konzumácie marihuany

NETKY.SK • 18 August 2010, 14:02 • 2 min
Medzi mladými je trend zvyšovania konzumácie marihuany

Medzi mladými je trend zvyšovania konzumácie marihuany

slovakia

left justify in out

V niektorých krajinách Európskej únie vrátane Slovenska je trend zvyšovania konzumácie marihuany medzi mladými vo veku 15 až 16 rokov. Pre TASR to povedal Imrich Šteliar, vedúci Národného monitorovacieho centra pre drogy, ktoré patrí pod Úrad vlády SR.
Jedným z faktorov vysokého užívania je podľa neho jej ľahká dostupnosť. "Považoval by som za chybu, keby sa pod vonkajším tlakom, náhle, prudko znižoval spoločenský prah citlivosti a vnímania nebezpečnosti marihuany," povedal Šteliar. Zdôraznil, že je dostatok dôkazov o jej škodlivosti. "Máme tu analógie s tabakom. Je nezmysel zaťažovať populáciu ďalšími látkami, a bol by to precedens. Keď marihuana áno, tak prečo nie extáza a tak ďalej," ozrejmil. Medzi užívateľmi marihuany je mládež, ale aj dospelí, ktorí majú rodinu a kariéru a látku užívajú tzv. rekreačne. Stále je populárne pestovanie marihuany pre vlastnú potrebu a stúpajúci trend má cielené priemyselné pestovanie marihuany s vysokým obsahom účinnej látky. Národné monitorovacie centrum pre drogy pripravuje Výročnú správu o stave drogovej problematiky na Slovensku za rok 2009. Zameriavame sa v nej na mladých ľudí, sú zraniteľnejší a nemajú nadhľad, ktorý má možno dospelý človek, a stupnicu hodnôt, doplnil Šteliar. Správa má byť hotová koncom októbra 2010 a je určená predovšetkým pre Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť.
Skúsenosť alebo experimentovanie s marihuanou sa za posledných 10 rokov v SR takmer zdvojnásobila vo veku 15 rokov (z 10,3 percenta v roku 1999 na 20,1 percenta v roku 2007) a 16 rokov (z 19 percent na 32 percent), uvádza sa v správe o drogovej problematike za rok 2008. Ceny marihuany v roku 2008 sa pohybovali od dvoch do 10 eur za dávku. Rastliny marihuany, ktoré sa u nás pestujú, pochádzajú prevažne zo semien z Holandska a Rakúska, prípadne ich pestovateľ zakúpi cez internetový e-shop.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies