Medzi laureátmi cien Gratias Agit 2014 i A. Hollandová, S. Baudo a B.Matragi

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 18:07 • 2 min
Medzi laureátmi cien Gratias Agit 2014 i A. Hollandová, S. Baudo a B.Matragi

PRAHA - Poľská filmárka Agnieszka Hollandová, francúzsky dirigent Serge Baudo, posledný žijúci člen skupiny československých vojnových veteránov, ktorí svojho času bojovali v americkej armáde na Filipínach, Karel Aster či módna návrhárka Blanka Matragiová, žijúca už od 80. rokov minulého storočia v Libanone, budú medzi tohtoročnými laureátmi cien Gratias Agit.

slovakia

left justify in out

Toto ocenenie udeľuje za šírenie dobrého mena ČR od roku 1997 pražský rezort zahraničných vecí. Laureáti si ho v piatok 6. júna prevezmú z rúk šéfa českej diplomacie Lubomíra Zaorálka, informovali dnes české elektronické médiá i nemecká tlačová agentúra DPA.
     

Podľa webovej stránky českého ministerstva zahraničných vecí patria medzi ocenených aj umeleckí prekladatelia Almis Grybauskas (Litva) a Reiner Kunze (Nemecko), ktorí sprístupnili krajanom diela množstva českých autorov, vrátane napríklad laureáta Nobelovej ceny Jaroslava Seiferta či Vladimíra Holana alebo Jana Skácela. Ďalšími tohtoročnými laureátmi ocenenia, ktoré má podobu krištáľovej plastiky, sú aj diplomat a politológ, účastník odboja prof. Otto Pick, ako aj predseda Pražského výboru Chicago Sister Cities International (USA) Edward Dellin, propagátor seychelsko-českej spolupráce Patrick Herminie a podnikateľ v potravinárstve a vinárstve v austrálskej Tasmánii Josef Chromý. To isté platí aj o riaditeľke krajanského spolku Asocheca (Kolumbia) Eliške Krausovej, honorárnom konzulovi Českej republiky v Brazílii Borgesovi Odilonovi jr., správcovi Československého múzea v Darney (Francúzsko) André Poirotovi, dirigentovi, organistovia a hudobnému skladateľovi Jánovi Valachovi (Belgicko) i krajanskej charitatívnej organizácii Masaryk Memorial Institute (Kanada).
     

Vlani sa rovnakej pocty dostalo napríklad opernej dive Magdalene Koženej, očnej lekárke a krajanskej aktivistke Dagmar Takácsovej zo Slovenska, českému experimentálnemu umelcovi Jiřímu Georgovi Dokoupilovi, predsedníčke Kultúrneho klubu Čechov a Slovákov v Rakúsku Helene Baslerovej či nemeckej sochárke Magdalene Jetelovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies