Medzi Králikmi a Banskou Bystricou budú pretekať psie záprahy

NETKY.SK • 3 Január 2015, 15:17 • 2 min
Medzi Králikmi a Banskou Bystricou budú pretekať psie záprahy

BANSKÁ BYSTRICA - Okolo 60 až 70 mašérov z krajín Vyšehradskej štvorky a Rakúska očakávajú v sobotu a nedeľu 24. a 25. januára v Králikoch pri Banskej Bystrici na pretekoch psích záprahov Visegrad cup, ktoré organizuje mesto Banská Bystrica, obec Králiky a Slovenský klub severských a japonských plemien.

slovakia

left justify in out

Na rozdiel od roku 2012, kedy tam boli tiež preteky zo seriálu Visegrad cup i vlaňajška, kedy tam mali byť, ale pre nedostatok snehu boli majstrovstvá Európy zrušené, nepôjde tentoraz o preteky na stredné a dlhé trate, ale šprint na krátkych tratiach.

 

Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ pretekov Branislav Slaný z výboru Slovenského klubu severských a japonských plemien, štart a cieľ pretekov budú na lyžiarskom štadióne v Králikoch, kde sa uskutoční aj slávnostné otvorenie, vyhlásenie víťazov i sprievodný kultúrny program a rôzne atrakcie. Súťažiť sa bude na dvoch okruhoch – osemkilometrovom pre menšie a 12-kilometrovom pre väčšie záprahy. Súťažné trasy budú sčasti viesť aj po upravovaných bežkárskych tratiach na východných svahoch Kremnických vrchov medzi Králikmi a Banskou Bystricou. Rozpočet pretekov je podľa Slaného okolo 25-tisíc eur, vrátane barterových služieb, diváci vstupné na podujatie neplatia.

 

Dejiskom pretekov psích záprahov v šprinte bývala v banskobystrickom regióne tradične obec Donovaly, kde sa uskutočnilo 20 ročníkov v rade. Tento rok je však už štvrtým, kedy sa tam preteky pre nedostatok financií nekonajú. Ako pripomenul Slaný, majstrovstvá Európy psích záprahov na stredné a dlhé trate, ktoré vlani pre nedostatok snehu zrušili, dostali organizátori od FISTC (Medzinárodná federácia športu psích záprahov), možnosť opäť usporiadať v Králikoch v roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies