Medzi koalíciou so Smerom a pravicovou so SaS chce Figeľ hľadať dobro

NETKY.SK • 20 Február 2012, 08:30 • 2 min
Medzi koalíciou so Smerom a pravicovou so SaS chce Figeľ hľadať dobro

Medzi koalíciou so Smerom a pravicovou so SaS chce Figeľ hľadať dobro - Politika Hoci je KDH sklamané z pôsobenia Slobody a Solidarity (SaS) vo vláde Ivety Radičovej a politiku Smeru-SD z posledných rokov prirovnáva predseda KDH Ján Figeľ k smerovaniu gré

slovakia

left justify in out

img

Hoci je KDH sklamané z pôsobenia Slobody a Solidarity (SaS) vo vláde Ivety Radičovej a politiku Smeru-SD z posledných rokov prirovnáva predseda KDH Ján Figeľ k smerovaniu gréckou cestou, odmieta považovať prípadnú dilemu medzi koalíciou so Smerom-SD a koalíciou s účasťou SaS za výber menšieho zla. "My by sme chceli hovoriť o dobre. A za dobrú pre Slovensko považujem cestu zodpovednosti, ktorá kombinuje podporu zamestnanosti a boj s korupciou," vyhlásil pre TASR Figeľ s tým, že to sú dve základné priority jeho strany pre debatu o povolebnej koalícii.
      Zároveň ostro odmieta úvahy, podľa ktorých je pre Smer-SD neprijateľný súčasný minister vnútra za KDH Daniel Lipšic. "Smer nebude rozhodovať o ministroch KDH. O nomináciách KDH rozhoduje hnutie a som presvedčený, že tak ako teraz, tak aj do budúcnosti máme ľudí a vnútornú dôveru na to, aby sme ponúkli najlepší tím aj v parlamente, aj v exekutíve," zdôraznil Figeľ. Dodal, že Slovensko potrebuje alternatívu k socialistickej vláde, ktorá má podľa neho sklon stavať hospodársky rast na neúmernom zadlžovaní. "Ak bude Robert Fico vládnuť sám, tak si ani neviem predstaviť, že by realizoval inú politiku," zdôraznil.
      V prípade SaS bol podľa neho problém v dlhodobo klesajúcich preferenciách tejto strany a v jej snahe zachrániť ich blokovaním rozšírenia eurovalu, za ktorý pritom ešte rok predtým hlasovala. "Pripravenosť na antikampaň voči eurovalu bola čitateľná už predtým, než sme sa k tej téme dostali. To znamenalo rozhodnutie vsadiť všetko na jednu citlivú európsku, ale aj vnútroštátnu otázku Kto na koho dopláca? To sú témy, pri ktorých sa rozpadajú manželstvá, rodiny, vzťahy medzi národmi, lebo vypočítať EÚ na kalkulačke sa naozaj nedá," zdôraznil Figeľ, pre ktorého je zapojenie Slovenska do boja za záchranu eura kľúčová téma.
      Zdôraznil, že v ideologických témach majú k SaS ďaleko, ale vláda padla na niečom úplne inom. "Do programu si dali výhradu vo svedomí, ale nevedeli sme si porozumieť ani pri základnom východisku tohto pojmu. Kladiem nad to veľký otáznik, pretože ťažko potom dohodnúť s takouto stranou dlhodobú alebo strategickú líniu. Už som spomínal hlasovanie pri eurovale. Jedno pozitívne, druhé nielenže negatívne, ale aj za cenu pádu vlády. My sme s nimi mali spory pri témach, ako boli partnerstvá homosexuálov, alebo etické otázky, regulácia hazardných hier, ale vláda padla na európskej finančnej otázke," dodal.
      Na margo rozdielov medzi Ficovou a Radičovej koalíciou Figeľ poznamenal, že sú aj vo frekvencii stretnutí a rokovaní. "Za Fica sa veľa nerokovalo. My sme zase až príliš veľa rokovali, ale nevedeli sme, dokedy výsledok platí," glosoval Figeľ s úsmevom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies