Medzi koalíciou a opozíciou očakáva konštruktívny dialóg

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 12:31 • 2 min
Medzi koalíciou a opozíciou očakáva konštruktívny dialóg

Medzi koalíciou a opozíciou očakáva konštruktívny dialóg

slovakia

left justify in out

Konštruktívny dialóg očakáva prezident SR Ivan Gašparovič medzi stranami vládnej koalície a opozíciou. Považuje za normálne, že sa komunikácia bude odvíjať od toho, s akými návrhmi zákonov príde vládna štvorkoalícia na rokovanie parlamentu.
Gašparovič oceňuje vyjadrenia šéfa opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica, že nebudú váhať s podporou koaličných návrhov zákonov, ak budú racionálne a v prospech občana. V rámci politickej spolupráce za úplne bežné považuje aj avizovanie tvrdých opozičných postojov, ak nové legislatívne opatrenia pôjdu proti záujmom občanov. „Ukážu prvé rokovania NR SR,“ uviedol v rozhovore pre TASR s tým, že nevidí dôvod na zmenu situácie v rámci postavenia opozície a koalície a ich vzťahu pri vedení štátu.
Koalícia ani u prezidenta nemôže počítať s podporou zákonov, ktoré budú v neprospech občana. Poznamenal, že od jeho hesla „Myslím národne, cítim sociálne“ sa bude odvíjať aj spolupráca s novou vládnou garnitúrou. “Ak by došlo k zmene sociálnych zákonov, ktoré som už podpísal v dobrej viere a s presvedčením, že sú v prospech občana, tak tam asi súhlas u mňa nenájdu,“ zdôraznil Gašparovič. Na druhej strane ho však môžu presvedčiť jednoznačné argumenty o prospešnosti navrhovaných opatrení. „Nevidím dôvod, prečo by som nepodpísal aj nový zákon zo sociálnej oblasti,“ vyhlásil.
Koalícia začala rokovanie s opozíciou o možnej podpore návrhu ústavného zákona o zúžení imunity poslancov a sudcov. Na jeho prijatie potrebuje 90 hlasov, ktoré nemá. Premiérka Iveta Radičová sa vo štvrtok 29. júla stretla s lídrom opozície, predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, aby s ním prerokovala túto otázku. Fico však "nevidí žiaden dôvod rokovať o tomto návrhu ústavného zákona pred konaním referenda vyhláseného na 18. septembra, v ktorom majú ľudia rozhodovať aj o poslaneckej imunite". Smer-SD považuje za úplne neakceptovateľnú zmenu oklieštiť imunitu sudcov tak, ako to navrhuje koalícia. Vidí z nej mocenské zasahovanie do súdnej moci.
Možná budúca spolupráca s vládnou koalíciou na prijímaní zákonov bude podľa Fica závisieť od toho, ako budú tieto návrhy formulované. "Sú veci, kde treba hľadať prienik. Ak bude niečo dobré, postavíme sa k tomu veľmi racionálne a konštruktívne," avizoval vo štvrtok (29.7.) na stretnutí s novinármi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies