Medzi irackými migrantmi utekajúcimi pred IS do Európy sú aj policajti a vojaci

NETKY.SK • 20 September 2015, 15:58 • 2 min
Medzi irackými migrantmi utekajúcimi pred IS do Európy sú aj policajti a vojaci

BAGDAD - Za posledné tri mesiac z Iraku pred vojnou a nestabilitou ušlo viac ako 50.000 ľudí, vyplýva zo štatistiky OSN, ktorú dnes priniesla agentúra Reuters. Znepokojenie vyvoláva fakt, že k civilistom vydávajúcim sa na cestu do Európy sa pridávajú aj príslušníci irackej armády.

slovakia

left justify in out

S týmto znepokojením súvisia obavy z nedostatočnej súdržnosti irackých ozbrojených síl, ktoré od Západu prebrali zodpovednosť za krajinu a vedú aj boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Podľa bilancie OSN vychádzajúcej z rozhovorov s migrantmi alebo komunikácie na sociálnych sieťach vyplýva, že pre odchod z Iraku sa rozhodli alebo ho zvažujú príslušníci irackej národnej armády, polície, jednotiek osobitného určenia, ako aj členovia šiitských milícií či kurdských polovojenských oddielov.

 

Agentúra Reuters uviedla, že neschopnosť armády udržať si svojich vojakov podkopáva morálku vojakov, ktorí tento rok už najmenej dvakrát utrpeli zdrvujúcu porážku zo strany IS. Marí to aj úsilie zastaviť postup IS silami Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorú by mali podporiť Američanmi vycvičení a vyzbrojení irackí vojaci.

 

Hovorca irackého ministerstva obrany dnes vyhlásil, že vojenské velenie nie je znepokojené migráciou vojakov. "Ozbrojené zložky si plnia svoje povinnosti. Nie je dôvod na znepokojenie," vyhlásil generál Tahsin Ibrahím Sádik. Poradca velenia kurdských jednotiek v irackom Kurdistane Saíd Kakaei síce v rozhovore pre Reuters nebol schopný uviesť údaje o odchode kurdských ozbrojencov do Európy, ale podľa neho ide o znepokojujúci počet.

 

Odchod vojakov podľa Reuters svedčí o pretrvávajúcej beznádeji, ktorá sa zmocnila mnohých Iračanov viac ako rok po tom, čo IS obsadil tretinu územia ich štátu, vyhráža sa dobytím Bagdadu a vyhlásením kalifátu na celom irackom území. Mnohí príslušníci irackých vládnych síl sú frustrovaní aj postojom politikov, ktorí ich vyslali bojovať, ale neposkytli im dostatočné zabezpečenie, vybavenie ani financovanie. Sklamaní sú aj tým, že kým oni bojujú za vlasť, "politikom ide len o peniaze, ktorými potom platia život svojich detí v zahraničí".

 

Mnohí príslušníci irackých bezpečnostných zložiek, ktorí sa už dostali do Európy, medzičasom zmenili aj svoje profilové fotografie na sieti Facebook, keď snímky v maskáčoch s tankami v pozadí nahradili fotografiami, ako sa bicyklujú či oddychujú v parkoch v Rakúsku, Nemecku či Fínsku, napísal Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona