Medzi dvoma blokmi elektrárne Fukušima namerali rekordné hodnoty žiarenia

NETKY.SK • 2 August 2011, 08:56 • 2 min
Medzi dvoma blokmi elektrárne Fukušima namerali rekordné hodnoty žiarenia

Medzi dvoma blokmi elektrárne Fukušima namerali rekordné hodnoty žiarenia

slovakia

left justify in out

img

Rekordnú hodnotu rádioaktívneho žiarenia namerali medzi dvoma reaktormi japonskej jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú v marci výrazným spôsobom poškodilo ničivé zemetrasenie a predovšetkým prívalové vlny cunami.
      Ako vyplýva z dnešnej informácie prevádzkovateľa zariadenia, firmy Tepco, hodnota žiarenia tam dosahuje najmenej 10 sievertov/hodinu. Doteraz najvyššiu hodnotu namerali 3. júna, a to vnútri reaktora č.1 (3-4 sieverty/hodinu).
      Experti firmy prevádzkujúcej jadrové zariadenie sa pokúsia zistiť, čo je za vysokými hodnotami žiarenia, ktoré namerali v okolí nazhromaždených trosiek medzi oboma reaktormi.
      Iba v nedeľu sa v meste Fukušima, centre rovnomennej prefektúrry, zúčastnilo približne 1700 ľudí na protestnom pochode a  požadovali ukončenie mierového využívania jadrovej energie.
      Ulicami mesta vzdialeného iba asi 50 km od poškodenej elektrárne sa ozývali heslá ako "Zrušte všetky jadrové elektrárne!" alebo "Vráťte nám Fukušimu bez radiácie".
      Pochod, na ktorom sa zúčastnili aj obyvatelia evakuovaní z okolia elektrárne Fukušima-I, zorganizoval Japonský kongres proti atómovým a vodíkovým bombám ako súčasť svojej dlhoročnej kampane proti jadrovým zbraniam.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies