Medzi 500 najväčšími spoločnosťami v strednej Európe je 33 slovenských firiem

NETKY.SK • 9 September 2015, 12:36 • 2 min
Medzi 500 najväčšími spoločnosťami v strednej Európe je 33 slovenských firiem

BRATISLAVA - Viac ako polovica najväčších spoločností v strednej Európe zaznamenala v roku 2014 nárast tržieb. Vyplýva to z výsledkov rebríčka CE Top 500, ktorý dnes zverejnila poradenská spoločnosť Deloitte.

slovakia

left justify in out

Počet slovenských firiem v rebríčku najväčších podnikov v regióne sa medziročne zvýšil na 33. Pozíciu slovenského lídra si pritom udržal výrobca automobilov Volkswagen Slovakia. Celkové tržby všetkých spoločností v rebríčku dosiahli za uplynulý rok 682 miliárd eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 1,8 %. Pod vývoj v regióne sa podľa Deloitte podpísala najmä pretrvávajúca slabá výkonnosť firiem v sektore energetiky a prírodných zdrojov, ktoré naďalej trpia pre pokles cien ropy a uhlia sprevádzaný viditeľným znížením predaja elektriny a plynu v dôsledku vysokých priemerných teplôt v roku 2014.

 

"Okrem poklesu hodnoty lokálnych mien v regióne ovplyvnila výsledky rebríčka aj klesajúca cena energetických zdrojov," konštatoval prezident spoločnosti na Slovensku Vladimír Masár. Pripisuje tomu nepriaznivý vplyv na tržby mnohých firiem v sektore energetiky a prírodných zdrojov, ktorých je v rebríčku až 140. "Ak si odmyslíme vplyv problémov v sektore energetiky a prírodných zdrojov, celková situácia je pozitívnejšia," dodal.

 

Oproti minulému roku sa vôbec nezmenilo zloženie a poradie prvej trojky. Poľská spoločnosť PKN Orlen si udržala vedúce postavenie, po nej nasleduje maďarský MOL a česká automobilka Škoda Auto. Najväčší posun na čele rebríčka z ôsmeho na štvrté miesto zaznamenala spoločnosť Jeronimo Martins Polska, piatu priečku obsadila firma PGNiG.

 

Najväčšie energetické spoločnosti v regióne dosiahli vlani priemerný pokles tržieb o 3,3 %. Naopak, firmám vo výrobnom sektore a v sektore spotrebného tovaru rástli tržby stabilne o 3,1 %, respektíve 1,9 %. Výrobu potiahol najmä automobilový priemysel s priemerným rastom výnosov na úrovni 6,5 %.

 

Podiel slovenských firiem sa v rebríčku tento rok zvýšil z 28 na 33. Prvý Volkswagen postúpil o tri priečky na 11. miesto. Žilinská automobilka Kia Motors Slovakia si polepšila o štyri priečky a obsadila 21. priečku. Oproti minulému roku tak predbehla spoločnosť Slovnaft, ktorá si na 29. mieste mierne pohoršila. V prvej päťdesiatke firiem s najvyššími tržbami sa umiestnil zo slovenských spoločností aj galantský výrobca televízorov Samsung Electronics Slovakia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies