Medvedicu, známu svojím výletom na strom v centre Starého Smokovca, napokon odstrelili

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 12:33 • 2 min
Medvedicu, známu svojím výletom na strom v centre Starého Smokovca, napokon odstrelili

POPRAD – Medvedicu Ingu, ktorá niekoľko týždňov pútala pozornosť verejnosti i ochranárov po tom, ako vyliezla na strom v centre Starého Smokovca, v noci odstrelili. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

slovakia

left justify in out

„Po dlhých týždňoch hľadania riešenia, ako vrátiť tatranskú medvedicu do prírody, po neustálom monitorovaní a plašení bolo včera, žiaľ, nevyhnutné pristúpiť ku krajnému riešeniu,“ uviedol vo svojom stanovisku generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Milan Boroš. Medvedica sa totiž pri snahe odplašiť ju z intravilánu obce obrátila proti prítomným ochranárom, poľovníkom a polícii. „Poľovníci museli zasiahnuť na priamy pokyn polície,“ vysvetlil.

Štátnej ochrane prírody je podľa Boroša ľúto takéhoto konca medvedice. „Po dlhých týždňoch 24-hodinových služieb ochranárov, ktorí vo dne v noci pracovali na tom, aby sa medvedica vrátila do prirodzeného prostredia, prevládla povinnosť ochrániť človeka,“ skonštatoval.

 

Mláďatá medvedice, ktoré od nej v stredu oddelili, sú podľa jeho slov v primeranom stave a čakajú na presun do veľkého národného parku v Maďarsku. Vďaka tomu si podľa neho odvyknú od prítomnosti človeka a život prežijú vo svojom prirodzenom prostredí. „Osud takzvanej kontajnerovej medvedice Ingy by však mohol slúžiť ako apel na zodpovednejšie sa správanie obyvateľov, hotelierov, prevádzkovateľov reštaurácií v danom regióne. Je nesmierne dôležité zaisťovať kontajnery so zvyškami potravín pred medveďmi a nedávať im dôvod zvykať si na prítomnosť človeka,“ vyhlásil generálny riaditeľ ŠOP SR.

Medvedica s dvoma mláďatami na seba začala pútať pozornosť ešte začiatkom mája, keď vyliezla na strom v centre Starého Smokovca, dole zliezla až po asi dvanástich hodinách. Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) ju následne v spolupráci s kolegami z poľského tatranského parku odchytili, dostala satelitný obojok a spolu s medvieďatami ju previezli do tatranskej doliny, kde sa však dlho nezdržala. Koncom mája sa začala objavovať v Pribyline a okolí.

 

Pohybovala sa aj popri ceste, zvedaví ľudia si ju fotili a natáčali. Medvedicu potom ochranári od mláďat oddelili a odviezli ju späť do Tichej doliny. Vo štvrtok ráno sa však objavila v Liptovskej Kokave, v jej blízkosti ju napokon aj odstrelili.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona