Medvedia ruja už začala

NETKY.SK • 18 Máj 2012, 07:10 • 2 min
Medvedia ruja už začala

Medvedia ruja už začala

slovakia

left justify in out

img

Počas troch rokov sa pohyboval na území s rozlohou 40-tisíc hektárov, vyskytol sa v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín a Tvrdošín, navštívil 50 krmovísk pôvodne určených na prikrmovanie jelenej a diviačej zveri. Koncom leta a začiatkom jesene chodil za potravou aj na polia, kde sa pestuje kukurica a obilniny. V zime spával v dvoch brlohoch vzdialených od seba vzdušnou čiarou viac ako 2 km.  Reč je o najväčšej šelme žijúcej na Slovensku – medveďovi hnedom. Všetky tieto informácie zistili pracovníci rezortnej organizácie ministerstva životného prostredia – Štátnej ochrany prírody SR, Správy Tatranského národného parku (TANAPu) z GPS/GSM obojku, ktorý mu nasadili. Pred pár dňami začalo pre medvede obdobie párenia. Pre bežného návštevníka tatranskej prírody sú nateraz takéto pozorovania otázkou šťastia alebo vecou náhody, pretože medvede sú v čase ruje mimoriadne opatrné a kontaktu s človekom sa radšej vyhnú.

 

Telemetrické obojky majú v súčasnosti aj ďalšie dve medvedice a jeden mladý medveď. Na jeseň tohto roku však ochranári plánujú medveďom nasadiť ďalšie.

 

Medvedica, ktorej ochranári dali meno Galina, sa podľa údajov získaných z telemetrie počas dvoch rokov pohybovala v rámci územia TANAPu na miestach od severnej diaľnice D 1 nad mestom Svit po Národnú prírodnú rezerváciu Velická dolina a od Smokovcov po obec Štôla. Na území dvoch poľovníckych subjektov navštívila 20 krmovísk a za potravou chodila aj na polia nachádzajúce sa pri obciach Gerlachov, Batizovce a Štôla. Ochranári zaznamenali zaujímavý presun tejto medvedice začiatkom februára tohto roka. V tom čase sa presunula na lokalitu, ktorá sa nachádzala asi o 500 metrov nižšie ako bol jej hlavný brloh (z 1692 m. n. m na 1553 m. n. m). Na novom mieste si medvedica vyrobila ďalší brloh, v ktorom dokončila svoj zimný spánok.

 

Podobné presuny zaznamenali ochranári aj pri ďalšej medvedici Zite. Tá priviedla na svet medvieďa, ktoré jej však na jar uhynulo. 

Zdroj: MŹP SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies