Medvedev začal rokovať so severokórejským lídrom Kim Čong-ilom

NETKY.SK • 24 August 2011, 13:13 • 2 min
Medvedev začal rokovať so severokórejským lídrom Kim Čong-ilom

Medvedev začal rokovať so severokórejským lídrom Kim Čong-ilom

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Dmitrij Medvedev pricestoval dnes ráno do východosibírskeho mesta Ulan-Ude, metropoly Buriatskej republiky, kde na vojenskej základni začal rokovať so severokórejským vodcom Kim Čong-ilom, ktorý pricestoval do Ruska na jeho pozvanie.
      Kremeľ predtým informoval, že budú rokovať o severokórejskom jadrovom programe a hospodárskej spolupráci oboch krajín. Medvedev a Kim budú hovoriť o tom, ako rýchlo obnoviť zamrznuté šesťstranné rokovania, ktoré majú za cieľ ukončiť severokórejský nukleárny zbrojný program výmenou za humanitárnu pomoc. Tejto otázke majú podľa komuniké Kremľa venovať prioritnú pomoc, uviedla agentúra Reuters.
      Kim pricestoval do Ruska, kde bol naposledy v roku 2002, na pozvanie Medvedeva. Jeho cestu obrneným vlakom, ktorý prekročil ruské hranice v sobotu 20. augusta, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Kim počas cesty navštevoval ruské energetické projekty.
      Ďalšou hlavnou témou summitu Medvedeva s Kimom má byť výstavba plynovodu, ktorý bude dodávať ruský zemný plyn Severnej i Južnej Kórei. KĽDR by podľa juhokórejských médií mohla na tranzite zarobiť až sto miliónov dolárov ročne, dohoda však viazne pre spor okolo jej jadrového programu.
      V Južnej Kórei sa tiež objavili obavy, že Pchjongjang by mohol náhle zastaviť dodávky cez plynovod, ak by sa jeho vzťahy so Soulom znova zhoršili.
      Severokórejský líder chce údajne tiež žiadať ekonomickú podporu, keďže jeho izolovanej krajine po veľkých záplavách z posledných týždňov znova hrozí tento rok potravinová kríza. Rusko už minulý týždeň oznámilo, že poskytne Severnej Kórei potravinovú pomoc.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies