Medvedev: Vzťahy so Západom sa zlepšia po zrušení sankcií

NETKY.SK • 13 November 2014, 09:03 • 2 min
Medvedev: Vzťahy so Západom sa zlepšia po zrušení sankcií

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vyjadril názor, že podmienkou pre prekonanie problémov Ruska vo vzťahoch so Západom je odvolanie uvalených sankcií.

slovakia

left justify in out

Uviedol to po stretnutí s prezidentom USA Barackom Obamom, ktoré sa uskutočnilo v kuloároch Východoázijského summitu v Mjanmarsku. Zároveň podľa agentúry TASS upozornil, že pre zlepšenie americko-ruských vzťahov by prvý krok mali urobiť USA.

 

Medvedev vyjadril presvedčenie, že odvetné opatrenia, ktoré Rusko prijalo v odpovedi na západné sankcie, "budú skôr či neskôr zrušené". Poznamenal, že sa tak môže stať rovnako dobre skôr ako aj neskôr ako do vopred naplánovaného roku ich platnosti, uviedla agentúra TASS.
      

Ruský premiér spresnil, že Rusko "neprijalo sankcie, ale odvetné kroky". Vysvetlil, že v súlade s prezidentským výnosom by mali platiť rok, ruská vláda však ich platnosť môže skrátiť, ale aj predĺžiť. Medvedev odmietol špekulovať o tom, kedy Západ zruší svoje sankcie uvalené na Rusko, ale zdôraznil, že "čím skôr sa tak stane, tým lepšie". Upozornil, že tieto sankcie vyvíjajú tlak na celý ekonomický systém, pričom sa vopred nerátalo so všetkými ich možnými dôsledkami a vedľajšími efektmi.
      

Uviedol ďalej, že sankcie sú "dvojsečná zbraň", keď priznal, že problémy má nielen ten, ktorý je ich terčom, ale aj druhá strana. Vyjadril tiež názor, že sankcie nemajú "podstatný vplyv na medzinárodné vzťahy, tým skôr, keď ide o jednostranné kroky, a nie o medzinárodné sankcie uvalené v súlade s Chartou OSN". Dodal, že "na svete je to tak, že všetky sankcie sa skôr či neskôr skončia a vzťahy sa vrátia minimálne na svoju počiatočnú úroveň".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies