Medvedev: Výsledok referenda v Holandsku indikuje vzťah Európanov k Ukrajine

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 12:10 • 2 min
Medvedev: Výsledok referenda v Holandsku indikuje vzťah Európanov k Ukrajine

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes označil výsledky holandského referenda o asociačnej zmluve medzi Ukrajinou a EÚ za "indikátor vzťahu Európanov k ukrajinskému politickému systému".

slovakia

left justify in out

Medvedev to uviedol vo svojej správe na sociálnej sieti Twitter v reakcii na výsledok referenda v Holandsku, ktorého občania v stredu odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou, informovala agentúra TASS.


Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina berie na vedomie výsledky referenda v Holandsku, ale bude pokračovať v proeurópskom kurze a v implementácii dohody o pridružení a vytvorí podmienky pre zónu voľného obchodu s Európskou úniou.


Porošenko tiež prízvukoval, že referendum malo výlučne konzultatívny charakter, a vyhlásil, že skutočným cieľom organizátorov plebiscitu nebolo poznať názor občanov Holandska na dohodu o pridružení medzi Ukrajinou a Európskou úniou, ale "bol to útok na jednotu Európy, útok na šírenie európskych hodnôt". Podľa Porošenka o tom svedčila aj diskusia, ktorá sa konala pred referendom.


Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman označil dnes výsledky referenda v Holandsku za "znepokojujúci signál" pre Ukrajinu. Upozornil, že Ukrajina má "len jediný spôsob, ako môže obhájiť svoju európsku budúcnosť, a to napraviť chyby - dať jasný signál občanom Ukrajiny i medzinárodnému spoločenstvu, že stále ideme cestou európskych reforiem".


Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook Hrojsman vyjadril presvedčenie, že "Ukrajina bude súčasťou jednotnej Európy bez ohľadu na ťažkosti vnútri krajiny i na súčasné problémy EÚ".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies