Medvedev vníma Trumpovu inauguráciu ako začiatok novej éry vzťahov USA s Ruskom

NETKY.SK • 20 Január 2017, 12:58 • 2 min
Medvedev vníma Trumpovu inauguráciu ako začiatok novej éry vzťahov USA s Ruskom

MOSKVA - Ruské vedenie vníma inauguráciu nového prezidenta Donalda Trumpa ako začiatok éry, ktorá by mohla priniesť lepšie vzťahy medzi USA a Ruskom.

slovakia

left justify in out

Ruský premiér Dmitrij Medvedev na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že nová administratíva v Bielom dome by sa mala správať oveľa vyrovnanejšie a premyslenejšie, než tomu bolo za vlády prezidenta Baracka Obamu.

 

"Nevieme, ako bude svoje vzťahy s Ruskom budovať nová americká administratíva na čele s Donaldom Trumpom, ale veríme v rozum," napísal Medvedev. Rusko je podľa neho pripravené "prejsť svoju časť cesty", aby sa vzťahy s USA zmenili k lepšiemu.

 

Vysvetlil, že Obamova vláda "zničila vzťahy" medzi USA a Ruskom a dostala ich na najnižší bod za posledné desaťročia, čo Medvedev označil za "hlavnú chybu" Obamovej zahraničnej politiky, pričom táto chyba "sa navždy zapíše do dejín".

 

Medvedev uznal, že počas Obamovej vlády Rusko a USA dokázali spoločne vyriešiť celý rad závažných medzinárodných problémov. Ako príklad uviedol dohodu o znížení počtu jadrových zbraní, riešenie situácie okolo iránskeho jadrového programu či likvidáciu chemických zbraní v Sýrii. "Tieto výsledky sú dôležité pre celý svet," zdôraznil Medvedev.

 

Poukázal však aj na "úplnú degradáciu" rusko-amerických vzťahov. Obamova administratíva bola v tomto dôležitom a zložitom probléme, akým sú vzťahy s Ruskom, veľmi krátkozraká, vysvetlil Medvedev. "Tlak na našu krajinu dosiahol nebývalé rozmery," napísal ruský premiér, ktorý kritizoval Západom uvalené sankcie ako "neuvážené". "Nikomu nič nepriniesli, len zničili našu spoluprácu," zdôraznil.

 

Medvedev kritizoval aj iné aspekty zahraničnej politiky Spojených štátov - krajiny, "o ktorej všetci vedia, že sa vždy pokúšala riadiť prakticky všetky globálne procesy, zasahujúc pritom do vnútorných záležitostí iných krajín a vedúc niekoľko vojen na cudzom území".

 

Dodal, že v takomto "zozname dobrodružstiev" sa za posledné roky ocitli Irak, tzv arabská jar, Ukrajina a Sýria. Medvedev upozornil, že dôsledky tohto konania boli rozsiahle: od úplného zrútenia sa politických systémov v týchto krajinách až po desiatky tisíc obetí na životoch.

 

Trump počas predvolebnej kampane sľuboval, že napraví narušené vzťahy s Ruskom, poznamenané vojenským konfliktom na východe Ukrajiny i občianskou vojnou v Sýrii, ako aj rozdielnymi názormi na viacero problémov zahraničnej politiky.

 

Medvedev bol prezidentom Ruskej federácie v rokoch 2008-12, keď Vladimir Putin musel tento post opustiť vzhľadom na obmedzený počet po sebe nasledujúcich funkčných období.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona