Medvedev: Už 11-ročné deti berú drogy, Rusku sa v boji s drogami nedarí

NETKY.SK • 18 Apríl 2011, 11:29 • 2 min
Medvedev: Už 11-ročné deti berú drogy, Rusku sa v boji s drogami nedarí

Medvedev: Už 11-ročné deti berú drogy, Rusku sa v boji s drogami nedarí

slovakia

left justify in out

img

Rusko nedosiahlo žiaden pokrok v boji s drogovou epidémiou, ktorá znižuje hospodársky rast krajiny každoročne až o tri percentá, povedal dnes v sibírskom meste Irkutsk prezident Dmitrij Medvedev.
      Rusko sa ocitlo na tretej priečke sveta v zneužívaní heroínu a pripadá naň aj tretina všetkých heroínových úmrtí vo svete, čo vedie k demografickej katastrofe. Podľa expertov to odčerpá z pracovnej sily milión ľudí každý rok až do roku 2017.
      "Napriek skutočnosti, že tejto problematike je venovaná zvýšená pozornosť... zmien k lepšiemu bolo veľmi, veľmi málo," povedal Medvedev pracovníkom federálnych a regionálnych orgánov na stretnutí v Irkutsku.
      Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že zneužívanie heroínu rozpútalo v Rusku jednu z najrýchlejšie sa šíriacich svetových epidémií HIV/AIDS. Zdravotníci kritizujú Moskvu za to, že odmieta financovať potrebné programy ako je napríklad výmena ihiel narkomanom alebo ich substitučná liečba metadonom.
      Medvedev dnes povedal, že drogy užívajú už 11-ročné deti a že bude zrejme nevyhnutné zaviesť osobitné vzdelávacie programy v sociálne slabších oblastiach.
      Medzinárodná spoločnosť pre AIDS (IAS) so sídlom v Ženeve varovala, že počet novoinfikovaných HIV v Rusku pravdepodobne porastie ročne o 5-10 percent, ak vláda neprijme potrebné protiopatrenia.
      Vysoké percento silných fajčiarov a alkoholikov v populácii spolu s rastom znečistenia ovzdušia, chudoby a poklesu pôrodnosti po páde komunizmu posilňujú predpovede OSN, že počet obyvateľov Ruska klesne do roku 2050 na 116 miliónov zo 143 miliónov v roku 2010.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona