Medvedev: Rusko v Sýrii bráni aj svoje štátne záujmy

NETKY.SK • 17 Október 2015, 16:41 • 2 min
Medvedev: Rusko v Sýrii bráni aj svoje štátne záujmy

MOSKVA - Rusko nepodniká svoju operáciu v Sýrii na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ale proti teroristom, uviedol dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev v rozhovore pre reláciu Správy v sobotu vysielanú televíziou Rossija.

slovakia

left justify in out

Medvedev dodal, že Rusko v Sýrii bráni aj svoje štátne záujmy, pričom citoval slová ruského prezidenta Vladimira Putina, že "ak sa týchto teroristov nepodarí zlikvidovať tam (v Sýrii), prídu do Ruska." Pripomenul, že ruská misia v Sýrii sa uskutočňuje na žiadosť tamojších legitímne zvolených orgánov.


Ruský premiér vyjadril ľútosť nad tým, že v oblasti boja s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) sa zatiaľ nepodarilo nadviazať spoluprácu s USA. Vysvetlil, že USA navrhli Rusku spoluprácu v boji s IS, Rusko na to získalo mandát od sýrskej vlády, ale "teraz Američania nespolupracujú".
 

"Máme právnu bázu, aby sme mohli bojovať s terorizmom. Ale na to treba vedieť, na koho má smerovať úder," upozornil Medvedev. Dodal, že Rusko spolu so sýrskym vedením vybrali celý rad cieľov pre nálety. Podľa Medvedevových slov však Američania s týmto prístupom nie sú spokojní - tvrdia, že ciele náletov nie sú správne, ale odmietajú Rusku poskytnúť údaje o tých "správnych" terčoch alebo o terčoch, ktoré neslobodno zasiahnuť. "Toto je čo za spolupráca?" pýtal sa v rozhovore Medvedev.


Ruský premiér zopakoval pozíciu Ruska, že v Sýrii treba začať politický dialóg. Uviedol, že prezident Putin navrhol vyslať do USA delegáciu, ktorá by s americkými predstaviteľmi rokovala o možnostiach urovnania konfliktu v Sýrii. Americká strana však tento návrh odmietla. Podľa Medvedeva to zdôvodnila tým, že Rusko sa "správa nekorektne, a preto je takýto dialóg nemožný".


Ruský premiér zdôraznil, že Rusko, USA a ďalšie štáty, ktorým záleží na mieru v Sýrii a jej silnej vláde, by mali diskutovať o politických otázkach. Vyjadril presvedčenie, že nikto si neželá, aby v Sýrii bol pri moci IS. "Mala by to byť civilizovaná a legitímna vláda," skonštatoval a pripomenul, že o tom by bolo treba rokovať.


Na otázku, či by pri moci mal zostať Asad, Medvedev odpovedal: "Vôbec nie". Dodal, že personálnom obsadení nezáleží, dôležité je, aby vedenie krajiny bolo legitímne. Spresnil, že rozhodovanie o tom je v rukách sýrskeho ľudu. "V tomto okamihu pracujeme s premisou, že Asad je legitímnym prezidentom," vyhlásil Medvedev.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies