Medvedev: Pretrhnutie väzieb s Ruskom spôsobí Ukrajine vážne škody

NETKY.SK • 15 December 2014, 12:47 • 2 min
Medvedev: Pretrhnutie väzieb s Ruskom spôsobí Ukrajine vážne škody

MOSKVA - Posun Ukrajiny smerom k Európskej únii (EÚ) jej neprinesie univerzálny liek na finančné problémy, za to prehnutie väzieb na ruskú ekonomiku jej spôsobí veľké straty. Vyhlásil ruský premiér Dmitrij Medvedev v článku pre denník Nezavisimaja Gazeta, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Medvedeva Rusko celé roky poskytovalo Kyjevu výhody, ktoré mu pomáhali pri budovaní ekonomiky. Ale odteraz budú vzťahy medzi oboma postsovietskymi republikami založené na čisto "racionálnych a pragmatických podmienkach" a Moskva bude v prvom rade chrániť svoje záujmy.
     

"Nebudeme viac podporovať ukrajinskú ekonomiku. Je to pre nás záťaž a pravdu povediac - sme z toho unavení," napísal Medvedev v článku pre dnešné vydanie denníka Nezavisimaja Gazeta. Termín uverejnenia článku sa zhoduje s plánovanou návštevou ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka v Bruseli.
     

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sa zhoršili po februárových udalostiach na Ukrajine, ktoré viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a jeho úteku do Moskvy. Janukovyč totiž odmietol asociačnú dohodu s EÚ, čo vyvolalo vlnu masových protestov a nakoniec aj jeho pád. Po nástupe proerópskych politikov k moci a zmene orientácie Kyjeva na Brusel, Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a postavilo sa na stranu separatistov, ktorí bojujú za odtrhnutie východných regiónov Ukrajiny a ich pripojenie k Rusku.
     

Medvedev v článku konštatuje, že Ukrajina teraz čelí ekonomickému a sociálnemu kolapsu. EÚ, ktorú ruský premiér obvinil z "neokoloniálneho prístupu" k Ukrajine, sa zdráha poskytnúť Kyjevu ďalšiu finančnú pomoc. Podľa neho Kyjev bude mať problémy splniť priemyselné normy EÚ, a tak po prehĺbení obchodných väzieb s Bruselom silnejšie európske produkty postupne vytlačia ukrajinské výrobky z domáceho trhu.
     

Ukrajina sa nikdy nestane členom EÚ, naznačil ruský premiér a zopakoval už svoje predchádzajúce hrozby, že colná únia, ktorú vytvorilo Rusko s niekoľkými ďalšími postsovietskymi republikami, zakáže dovoz ukrajinských produktov. To spôsobí Kyjevu škody odhadom za 15 miliárd USD (12,05 miliardy eur), tvrdí Medvedev. Dal tiež jasne najavo, že Moskva zaujme tvrdý postoj v otázke víz pre Ukrajincov, ktorí pracujú v Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona