Medvedev poprial veselé Vianoce ruským pravoslávnym veriacim

NETKY.SK • 7 Január 2011, 12:44 • 2 min
Medvedev poprial veselé Vianoce ruským pravoslávnym veriacim

Medvedev poprial veselé Vianoce ruským pravoslávnym veriacim

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes poprial veselé Vianoce pravoslávnym veriacim v jeho krajine.
      Pravoslávna cirkev v Rusku, Jeruzaleme, Srbsku a Gruzínsku, kláštory na gréckej hore Atos, ako aj niektorí katolíci a evanjelici oslavujú Vianoce 7. januára v súlade s Juliánskym kalendárom. Rímskokatolíci, luteráni, anglikáni a niektoré pravoslávne cirkvi sa riadia Gregoriánskym kalendárom a tento sviatok majú 25. decembra.
      "Vianoce nás privádzajú k nadčasovým hodnotám lásky a dobra. Po stáročia prispievali k posilňovaniu morálnych hodnôt a jednoty ruského obyvateľstva. A vždy pomáhali Rusku prekonať akúkoľvek skúšku, chrániť pokoj a harmóniu," uviedol Medvedev.
      "Tieto hodnoty sú v modernej dobe pre našu spoločnosť základom pokojného a konštruktívneho života... Nech Vianoce dajú každému dôveru, radosť a nádej," dodal šéf Kremľa.
      Ruskí pravoslávni veriaci dnes zaplnili chrámy. Najmenej 14.000 ľudí sa zúčastnilo na bohoslužbách v Moskve, informovala tamojšia polícia.
      Medvedev sa spolu s manželkou zúčastnil na liturgii v Chráme Krista Spasiteľa. S patriarchom Kirillom si vzájomne vymenili vianočné dary. Prostredníctvom sociálnej siete Twitter tiež poprial veselé Vianoce všetkým Rusom.
      Premiér Vladimir Putin bol na vianočnej bohoslužbe v dedine Turginovo v Tverskej oblasti, odkiaľ pochádzali jeho rodičia.
      Vianočné bohoslužby potrvajú do večerných hodín a cirkevní predstavitelia budú vyjadrovať vianočné blahoželania po vešperách, ktoré sa začínajú o 16.00 h moskovského času (14.00 h SEČ).

Zdroj: TASR/Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona