Medvedev podpísal zákon uľahčujúci registráciu politických strán

NETKY.SK • 4 Apríl 2012, 06:50 • 2 min
Medvedev podpísal zákon uľahčujúci registráciu politických strán

Medvedev podpísal zákon uľahčujúci registráciu politických strán - Politika Nový zákon uľahčujúci registráciu politických strán v Rusku dnes podpísal odchádzajúci prezident Dmitrij Medvedev. Počet členov potrebných na úradné schválenie strany sa tak zmenš

slovakia

left justify in out

img

Nový zákon uľahčujúci registráciu politických strán v Rusku dnes podpísal odchádzajúci prezident Dmitrij Medvedev. Počet členov potrebných na úradné schválenie strany sa tak zmenší z doterajších 40.000 na 500.
      Prezidentský zákon predtým schválil ruský parlament, informovala agentúra RIA Novosti.
      "Ministerstvo spravodlivosti by nemalo byť vnímané ako bariéra..., ale ako filter na odstránenie nedostatkov," povedal Medvedev na dnešnom stretnutí s približne 40 lídrami neregistrovaných politických strán v Moskve.
      V minulosti ministerstvo opakovane odmietalo registrovať opozičné strany, často pre technické nedostatky, čo podľa kritikov Kremľa odrážalo obavy vlády z konkurencie.
      Účinnosť nadobudne nový zákon 4. apríla. Okrem iného sa ním tiež ruší povinnosť strán zozbierať podpisy voličov na kandidovanie vo voľbách.
      Medvedev, ktorý v máji odstúpi kreslo novozvolenému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, sľubuje zmeniť aj federálny volebný zákon.
      "Sme len na začiatku cesty, ale vývoj politického systému sa nemôže zastaviť," povedal.
      Na dnešnom stretnutí s ním nebol žiadny z prominentných opozičných lídrov.
      Znalci pomerov očakávajú, že schválenie úpravy povedie k masovému zakladaniu nových strán, čo môže mať pre politickú scénu chaotické sprievodné znaky. O registráciu požiadali podľa oficiálnych zdrojov už desiatky subjektov. Doteraz je pritom v Rusku oficiálne registrovaných iba sedem politických strán.
      Delegácia Európskeho parlamentu (EP), ktorá navštívila nedávno Moskvu, legislatívnu iniciatívu privítala. Líder sociálnodemokratickej frakcie EP Hannes Swoboda z Rakúska však varoval, že menšie strany sa nesmú stať korisťou oligarchov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona