Medvedev: Ozajstnou zárukou pre bezproblémové dodávky plynu sú peniaze

NETKY.SK • 8 December 2010, 08:34 • 2 min
Medvedev: Ozajstnou zárukou pre bezproblémové dodávky plynu sú peniaze

Medvedev Ozajstnou zárukou pre bezproblémové dodávky plynu sú peniaze - Politika Jedinou stopercentnou zárukou na neopakovanie sa plynových kríz sú včasné platby za dodávky, povedal ruský prezident Dmitrij Medvedev po dnešnom summite Európska únia-Rusko.

slovakia

left justify in out

img

Jedinou stopercentnou zárukou na neopakovanie sa plynových kríz sú včasné platby za dodávky, povedal ruský prezident Dmitrij Medvedev po dnešnom summite Európska únia-Rusko.
      Globálna ekonomika, energetické otázky, zrušenie vízovej povinnosti zo strany únie pre Rusko, účasť Ruska v Svetovej obchodnej organizácii (WTO), ale aj triumf Ruska v boji o usporiadanie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018 boli hlavné témy bruselského stretnutia najvyšších predstaviteľov.  
      V centre záujmu, ako je to zaužívané na všetkých summitoch EÚ-Rusko, bola energetické bezpečnosť, keďže Rusko zaisťuje pokrytie potrieb v oblasti nerastných surovín pre mnohé členské štáty EÚ, medzi nimi aj Slovenska. "Najlepšou garanciou sú peniaze. Ak budú peniaze a všetko zaplatené, dodávky nebudú nikdy narušené," reagoval Medvedev na otázku, či sa zaručil Európskej únii, že sa plynové krízy nebudú opakovať.
      Iba pred začatím summitu podpísali komisár Karel De Gucht a ruská ministerka Elvira Nabiullinová dohodu o podpore únie pre Rusko, ktoré sa snaží pripojiť sa k 153 členom WTO. "EÚ a Rusko uzavreli negociácie a môžeme sa sústrediť na rokovania na úrovni WTO. Účasť Ruska vo WTO v roku 2011 začína nadobúdať reálne kontúry," komentoval progres predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, podľa ktorého pre Rusko nemôže byť prekážkou vstupu do WTO to, že je súčasťou colnej únie s Kazachstanom a Bieloruskom.
      Medvedev neignoroval ani zložitú situáciu v súčasnosti na európskom trhu s financiami, ktorá v prebiehajúcom polroku núti lídrov únie do rozhodnutí, ktoré v histórii únie ešte obdobu nemali. Euro ako menu, ktorá musela čeliť v roku 2011 viacerým krízam, označil za "odolnú".
      Počas stretnutia sa lídri bavili aj o budúcom zavedení bezvízového styku medzi krajinami schengenského priestoru a Ruska. "Nemôže to byť nič automatického a pokrok musí byť postupný. Budeme potrebovať nájsť cestu, ako postupne v budúcnosti dosiahnuť dôležité kroky k bezvízovému režimu, naši predstavitelia sa dnes dohodli o spôsobe, ako nastúpiť na túto cestu," naznačil Barroso mierny progres, ktorý však nijako nešpecifikoval. "V našom záujme je samozrejme situácia, keď naši občania budú cestovať do únie bez víz, ale tak, aby toto opatrenie nenarušilo rovnováhu v Európskej únii," reagoval Medvedev.
      Obaja vrcholní predstavitelia EÚ - stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy i Barroso si nenechali ujsť príležitosť zagratulovať Rusku k získaniu práva usporiadať futbalové majstrovstvá sveta v roku 2018. "Ale nerozprávali sme len o futbale, aj keď by sa mohlo zdať, že toto bolo hlavnou náplňou," reagoval na gratulácie Medvedev, ktorý sa sústredil aj na tému klimatických zmien, diskusia o ktorých sa má prehĺbiť v jeho vlasti najmä v dôsledku prírodných katastrof z nedávnych mesiacov. "Po suchách a požiaroch v tomto roku naberá aj v Rusku na dôležitosti to, čo sa deje s podnebím vo svete," dodal ruský prezident.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies