Medvedev: Organizátorov útoku na moskovskom letisku treba postaviť pred súd

NETKY.SK • 25 Január 2011, 14:01 • 2 min
Medvedev: Organizátorov útoku na moskovskom letisku treba postaviť pred súd

Medvedev: Organizátorov útoku na moskovskom letisku treba postaviť pred súd

slovakia

left justify in out

img

Teroristi stojaci za pondelňajším bombovým útokom na moskovskom letisku Domodedovo musia byť privedení pred súd a v prípade odporu zlikvidovaní. Vyhlásil to dnes ruský prezident Dmitrij Medvedev.
      Samovražedný bombový útok v príletovej hale letiska si v pondelok vyžiadal 35 obetí a vyše 180 ranených.
      "Je nevyhnutné urobiť všetko preto, aby boli banditi zodpovední za tento zločin odhalení, demaskovaní a privedení pred spravodlivosť. Hniezda týchto banditov musia byť zničené," uviedol prezident. Akýkoľvek odpor sa podľa neho stretne s najtvrdšou odpoveďou bezpečnostných služieb.
      Medvedev zároveň žiadal potrestanie pracovníkov ministerstva vnútra a Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), zodpovedných za bezpečnosť na letisku Domodedovo. Očakáva určenie zodpovedných osôb a ich odvolanie, alebo ďalšie stíhanie.
      Prezident dnes ďalej inštruoval vládu, aby zaviedla prísnejšie kontroly pasažierov v hlavných dopravných centrách.
      Tlačová agentúra RIA Novosti citovala nemenovaný bezpečnostný zdroj, podľa ktorého dostali úrady varovanie pred teroristickým útokom v okolí moskovského letiska už pred týždňom. Nemenované zdroje tiež uviedli, že polícia v prípade pátra po troch podozrivých.      
      V prejave odvysielanom ruskou televíziou dnes Medvedev označil čin za "dobre pripravený teroristický útok". Kritizoval bezpečnostné zlyhania na najväčšom letisku Moskvy s tým, že neboli dodržané predpisy.
      Vedenie letiska kritiku odmietlo. "Plne dodržiavame všetky opatrenia v oblasti bezpečnosti leteckej dopravy, v ktorých máme zodpovednosť," uviedla hovorkyňa letiska Jelena Galanovová.
      K explózii došlo v príletovej hale medzinárodného letiska, kam prichádzali pasažieri po pasovej kontrole.
      Podľa hovorcu ruského Vyšetrovacieho výboru bola kontrola letiska nedostatočná. "Teroristi nemali žiadny problém vstúpiť do haly, kde došlo k výbuchu, keďže tam nebola dostatočná kontrola," uviedol hovorca výboru Vladimir Markin.
      Medzi 35 obeťami útoku bolo osem cudzincov vrátane dvoch Britov, Nemca, Bulhara a občanov Ukrajiny, Uzbekistanu, Kirgizska a Tadžikistanu. Medzi početnými zranenými je aj slovenská herečka Zuzana Fialová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies