Medvedev odhalil sochu prvého postsovietskeho lídra Jeľcina

NETKY.SK • 1 Február 2011, 12:20 • 2 min
Medvedev odhalil sochu prvého postsovietskeho lídra Jeľcina

Medvedev odhalil sochu prvého postsovietskeho lídra Jeľcina

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes slávnostne odhalil sochu prvého postsovietskeho lídra Ruska Borisa Jeľcina. Ocenil pritom jeho rozhodnosť a odvahu v čase, keď krajina prechádzala náročným obdobím po rozpade Sovietskeho zväzu.
      "Dnešné Rusko musí byť vďačné prezidentovi Jeľcinovi, že ani v najťažšom období neustúpil z cesty zmien," vyhlásil Medvedev pri odhalení sochy v Jeľcinovom domovskom meste Jekaterinburg.
      Ceremoniál bol súčasťou osláv nedožitých 80. narodenín exprezidenta. Súčasný šéf Kremľa označil Jeľcina za "skutočného vodcu", ktorý pri zakladaní novodobej ruskej štátnosti nerobil kompromisy.
      Desaťmetrový obelisk z bieleho mramoru je prvou sochou postavenou v Rusku na pamiatku Jeľcinovi. Odhalenie sochy, ako aj Medvedevova účasť na ceremoniáli, sa vníma ako súčasť snáh o Jeľcinovu rehabilitáciu v očiach ruskej verejnosti. V tomto duchu sa niesla aj séria dokumentárnych filmov, ktoré pred dnešným výročím odvysielala ruská televízia.
      Jeľcin je v súčasnom Rusku vnímaný ako kontroverzná osobnosť. Mnohí ho oceňujú za presadenie demokratických reforiem, iní mu pripisujú zodpovednosť za korupciu a zbedačenie miliónov Rusov. Vo funkcii ruského prezidenta pôsobil v rokoch 1991-99, v úrade ho nahradil Vladimir Putin. Zomrel na zlyhanie srdca 23. apríla 2007 vo veku 76 rokov.

Zdroj: TASR/Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona